Recalcularea pensiilor: Adevărul e în portofel, nu la televiziunile de știri

Distribuie pe:

În plină precampanie electorală pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, subiectul recalculării pensiilor a devenit un teren fertil pentru exploatarea politică. De exemplu, partidul AUR a anunțat că va oferi consiliere juridică gratuită celor nemulțumiți, iar televiziunile haștag-rezist încearcă să convingă publicul că recalcularea pensiilor este un eșec răsunător și că pensionarii din România vor suferi de foame.

Au fost emise peste 4,6 milioane de decizii de recalculare a pensiilor, iar din 1 septembrie, pensiile a 3,8 milioane de români vor crește. Creșterea variază de la sume modeste, de câteva sute de lei, la sume semnificative, de mii de lei pentru unii. 700.000 de pensionari nu vor beneficia de creșteri, dar vor rămâne cu pensiile actuale, nemodificate, deși recalcularea ar fi indicat o scădere în cazul lor.

Am discutat cu destul de mulți pensionari din Târgu Mureș care vor beneficia de creșterea pensiilor, conform deciziilor de recalculare primite săptămâna trecută. Indiferent de mărimea acestei creșteri, nemulțumirea este predominantă. Puțini au fost cei care au spus “Da, sunt mulțumit”. Comentarii precum “Se putea mai mult”, “Oricum nu dau de la ei” sau “De ce altul a primit mai mult decât mine?” sunt frecvente. Răspunsurile sunt simple: 1) Creșterea a fost conformă cu prevederile legale, nu se putea “mai mult”; 2) Nu dau de la ei, dau de la toți, din bugetul țării; și 3) Compararea pensiilor nu ar trebui să fie un motiv de nemulțumire personală.

Dacă luăm în calcul aceste cârcoteli și mici invidii, înseamnă că numărul nemulțumiților este mult mai mare de 700.000. Este evident că nemulțumirile sunt mai răspândite decât se estimează. Cea mai amplă reformă a sistemului de pensii din România a fost realizată pentru a aduce echitate, însă nu toți sunt de acord cu aceasta.

PSD, partidul care speră să capitalizeze cel mai mare număr de voturi în urma acestei măsuri, s-ar putea să aibă o surpriză și, până la urmă, socoteala de acasă să nu se potrivească cu cea din târg. Social-democrații au mai trecut prin astfel de momente. Țin minte cum, zilnic, vedeam la corturile USR din centrul Târgu Mureșului vârstnici prezenți să își arate susținerea, să semneze pentru candidații de dreapta, deși tocmai beneficiaseră de măsurile PSD de mărire a pensiilor. Pentru că, nu-i așa, “e treaba lor să dea...”.

Este firesc ca fiecare să voteze cu cine crede, în funcție de propriile convingeri. Indiferent de câți nemulțumiți sunt, indiferent de cine este sau va fi la guvernare din decembrie încolo, această reformă a pensiilor era necesară și este benefică. Pentru 3,8 milioane de români s-a făcut dreptate.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu