ȘEZĂTOAREA LITERAR-FILOSOFICĂ DE LA GIULUȘ, EDIȚIA 2024

Distribuie pe:

Organizată, de la o vreme, în fiecare an, Șezătoarea literar-filosofică de la Giuluș este un bun prilej de întâlnire a fiilor satului, a celor plecați prin diverse așezări ale țării, dar purtând mereu sub frunte, nestinsă, dragostea față de satul natal. Ea se desfășoară, de mai mulți ani, sub semnul lui Lucian Blaga, cel care scria, în urmă cu peste trei sferturi de veac, că “Veșnicia s-a născut la sat...”

Prima întâlnire cu fiii satului Giuluș a avut loc la 19 iunie 1993 - la jubileul de 580 de ani de la prima atestare documentară a așezării (1413) - fiind inițiată de scriitorul Eugeniu Nistor, atunci director al Editurii “Ardealul” (fondată de Uniunea Scriitorilor din România) din Târgu Mureș, cu sprijinul lui Ionel Vuță, primarul comunei Ogra. Manifestările ulterioare au fost susținute de primarii Ioan Megheșan și Marin Palaghie, fiind organizate cu sprijinul Primăriei Comunei Ogra, al Consiliului Județean Mureș, al Regiei de Gaz Metan Mediaș și al altor instituții publice și de cultură.

În decursul celor 11 ediții, giulușenii au avut prilejul de a se întâlni cu prestigioase personalități ale culturii românești contemporane, care au poposit în satul de pe valea Săratei, unele trecute, între timp, din păcate, în lumea umbrelor, așa cum au fost scriitorii și cărturarii: Ion Vlasiu (1908-1996), Ion Horea (1929-2019), Zeno Ghițulescu (1929-2017), Serafim Duicu (1938-1996), Lazăr Lădariu (1939-2018), Gheorghe Păcurar (1940-2007), filosoful - academician Alexandru Surdu (1938-2020), publicistul Mihai Ardelean (1947-2022).

Debutul manifestării a fost sâmbătă, 24 august, cu un scurt popas la casa din Ogra, unde a copilărit maestrul Ion Vlasiu, urmat de un moment de rememorare și reculegere la Crucea Eroilor, din centrul satului Giuluș. Apoi duminică, 25 august, începând cu ora 10.00, la Biserica ortodoxă, invitații, alături de ceilalți credincioși, au primit binecuvântarea preoților-parohi ALEXANDRU FOGARAȘI și PETRU GIURGIU, participând împreună la liturghie și la slujba de parastas.

După conferința filosofică “Satul strămoșesc ca sentiment al obârșiei”, susținută de cercetătorul științific gr. I / lector univ. dr. EUGENIU NISTOR (de la Institutul de Filosofie și Psihologie “Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, București și UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureș), a urmat vizionarea filmului documentar “Giuluș -1993” și prezentarea invitaților. Astfel, au rostit alocuțiuni sau au lecturat din creațiile lor literare: GHEORGHE VINȚAN - traducător și eseist, Madrid-Spania, membru al Uniunii Scriitorilor din România; avocat drd. SORIN ARDELEAN - poet și publicist, Brașov, membru al USR; dottore FABIO MELANO - traducător și publicist, Milano-Italia; conf. univ. dr. BOGDAN DANCIU - psiholog-cercetător, Institutul de Filosofie și Psihologie “Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, București; ing. VICTOR ȚIȚIU - poet și publicist, Iernut; ing. CORNEL MĂRGINEAN - poet și publicist, Iernut.

A urmat apoi decernarea diplomelor de excelență și de merit și alte “momente” culturale, între care și tradiționala întâlnire a oaspeților cu fiii satului.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, partener de nădejde la ultimele ediții, iar Comitetul de organizare a fost constituit din: prof. dr. Eugeniu Nistor (președinte), preotul pensionar Petru Giurgiu și preotul-paroh Alexandru Fogarași.

CRONICAR

Lasă un comentariu