Ghid etic pentru a deveni oameni mai buni

Distribuie pe:

Am ajuns în mileniul trei și oamenii sunt tot mai preocupați să devină mai buni sau măcar să ajungă la cea mai performantă variantă a lor. Pe lângă metodele moderne de a ne atinge acest scop, există o filozofie veche de peste 2.500 de ani, confucianismul, un adevărat ghid pentru a aduce mai multă moralitate, virtute și respect față de ceilalți în lume, cu reguli perfect valabile și ușor de aplicat și în prezent.

Tratează-i pe alții așa cum ai vrea să fii tratat - Acesta este un principiu atât de simplu, care ar putea schimba întreaga lume dacă toți oamenii ar trăi după el. Una dintre regulile fundamentale ale învățăturilor confuciene este să nu faci altora ceea ce nu ți-ai dori să ți se facă ție. La bază, este vorba despre manifestarea grijii față de semenii noștri. Omenie, bunătate, compasiune, altruism, umanitate, dragoste, amabilitate, toate indicând că modul în care ne tratăm unii pe alții contează și că ar trebui să procedăm întotdeauna cu empatie și simpatie, să ne preocupăm întotdeauna de bunăstarea celorlalți și să acționăm cu considerație.

Suntem în mod fundamental buni - Privind în jurul nostru la lucrurile oribile care se întâmplă în lume, este ușor să te descurajezi. Nu există îndoială că oamenii sunt capabili de fapte monstruoase, însă învățăturile confuciene susțin că oamenii sunt în mod fundamental buni, doar că pot să se abată de la ceea ce este corect și potrivit. Deși este o perspectivă optimistă, mulți contemporani o consideră naivă. Totuși, nu este chiar așa. Când căutăm partea bună din ceilalți, oamenii reacționează mult mai constructiv, în schimb, când se simt judecați devin defensivi. Când suntem tratați bine, vrem să dăm tot ce e mai bun din noi, nu să rănim. A vedea partea bună în cineva îți permite să te concentrezi asupra potențialului lor.

Devotament față de familie - Desigur, în vremuri străvechi, aceasta implica supunerea față de voința părinților, dar esența a rămas, respectiv că familia este cea mai importantă comunitate din viața omului și aduce sentimentul de apartenență. Suntem ființe sociale proiectate să trăim în unități strânse, care ne oferă camaraderie și sprijin, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să ne neglijăm unii pe alții. Dimpotrivă, ar trebui să investim timp, energie și efort și să arătăm aprecierea noastră pentru a întări relațiile cele mai apropiate.

Lecții de la înaintași - Am ajuns să privim în trecut cu un sentiment de superioritate și multe lucruri ni se par demodate. Totuși, nu ar trebui să uităm că totul a avut un sens pentru locul în care am ajuns astăzi. Progresul în societate și, implicit, în viețile noastre individuale a fost construit pe baza creșterii și experienței celor care ne-au precedat. Confucianismul crede în venerarea strămoșilor și ne amintește să respectăm bătrânii și, mai cu seamă, să nu ne neglijăm niciodată părinții.

Lasă-te ghidat de conștiință - Dreptatea și conștiința în filozofia confuciană se referă la a face bine în loc de rău și ne cer să vorbim în favoarea a ceea ce este corect, chiar dacă este împotriva consensului general sau popular. În loc să acționăm în propriul nostru interes, suntem rugați să ne gândim la imaginea de ansamblu, întrucât corectitudinea și decența contează mai mult decât câștigul personal. Este vorba, pur și simplu, despre a face ce este corect în loc de a fi egoist.

Micile ritualuri ale vieții ne modelează - Pentru a da structură și ordine societății, filozofia confuciană oferă ritualuri pentru aproape orice ocazie, ritualuri văzute ca o modalitate de a arăta respect și de a menține un sens al ordinii morale. De fapt, este vorba despre a acorda atenție modului în care facem micile lucruri zilnice, pentru a ne cultiva un caracter bun. Fie că facem curat în birou după muncă, fie că aranjăm cu grijă ingredientele înainte de a începe să gătim sau că pregătim corect camera înainte de o întâlnire, grija cu care facem aceste lucruri ne modelează în bine. Cercetări recente au demonstrat că micile ritualuri zilnice ne reduc anxietatea și stresul și ne ajută să ne conectăm la valorile noastre.

Educația, cheia evoluției - Confucianismul adoptă o abordare a mentalității de evoluție în privința a cine suntem. Adică, în loc să credem că suntem fixați în niște matrice, vede potențialul uman de a se extinde și de a crește în moralitate prin învățare. Astfel, suntem cu toții supuși învățării și îmbunătățirii condiției noastre, iar modalitatea de a face acest lucru este prin autocultivare și autocreare. În loc să găsim scuze sau să credem că suntem prea învechiți, putem introduce în viața noastră învățarea și îmbunătățirea zilnică. Fie că este vorba de cultivarea unei conștientizări sporite, îmbunătățirea mentalității, învățarea de abilități și talente noi, citirea în fiecare zi pentru a ne îmbogăți cunoștințele, totul depinde numai de noi.

În concluzie, confucianismul ne învață să ne asumăm responsabilitatea pentru noi înșine pentru a fi cetățeni mai buni. Dacă ne autocizelăm pentru a ne comporta în mod decent, lumea ar fi mai bună și mai echitabilă, iar această idee nu poate îmbătrâni, indiferent de vechimea învățăturilor. (L.P.) (Sursa foto: pixabay.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu