Sfaturi și recomandări pentru zilele cu temperaturi extreme

Distribuie pe:

Alimente recomandate pentru zilele călduroase

Pentru a combate efectele căldurii intense, alegeți preparate din brânză de soia, dovlecei, cicoare, scoici (de mare și de apă dulce), ciuperci, castraveți, vinete, ouă de rață, varec (iarbă de mare verde-roșie), alge marine, salată verde, lemn dulce, petale de crin alb, ficat de pui și de oaie, maghiran, mentă, ridichi, roșii, grâu și tărâțe de grâu. Acestea pot oferi mese savuroase și răcoritoare, chiar și atunci când sunt servite calde.

Condimentele pentru răcire

Pentru a sprijini răcirea naturală a corpului, adică transpirația, includeți condimente în dieta dvs. Încercați boia iute de ardei, ghimbir, piper sau alte condimente picante. De exemplu, locuitorii din țările calde precum Mexic, India sau țările arabe, consumă frecvent mâncăruri condimentate.

Răcoarea oferită de fructe

Consumați alimente care ajută la hidratarea și răcorirea organismului din interior spre exterior. Includeți în dieta zilnică legume și fructe zemoase, cum ar fi pepenele, cireșele, nectarinele, kiwi, piersicile și căpșunile. Acestea contribuie la hidratare și sunt bogate în potasiu, pierdut prin transpirație.

Fructele precum merele, grapefruitul, mandarinele, mango, smochinele japoneze, perele, căpșunile și pepenii sunt excelente pentru răcorire. Sucurile naturale din aceste fructe sunt ideale pentru a vă răcori.

Hidratarea în zilele caniculare

Deși este tentant să consumăm băuturi și alimente foarte reci vara, acestea nu sunt întotdeauna cele mai eficiente, deoarece pot interfera cu mecanismele naturale de răcire ale corpului, cum ar fi transpirația și digestia. Evitați exagerarea cu gheața în băuturi și consumul excesiv de înghețată.

Citricele și limonada sunt excelente pentru hidratare și pentru a vă oferi energie, necesară în zilele toride. Chiar dacă pare paradoxal, un ceai cald poate ajuta la răcirea pe termen lung, deoarece stimulează transpirația, scăzând temperatura corpului.

Protecția împotriva efectelor căldurii excesive

Consumați multă apă, chiar și atunci când nu vă este sete; Evitați expunerea directă la soare și folosiți pălării sau umbrele; Nu utilizați ventilatoare în camere închise; poziționați ventilatorul în fața unei uși sau feronerie deschisă pentru a evita supraîncălzirea; Optați pentru îmbrăcăminte ușoară, din materiale naturale, care permit pielii să respire și alegeți culori deschise; Evitați activitatea fizică intensă între orele 11 și 16; Asigurați-vă că aveți întotdeauna un spațiu răcoros unde să vă adăpostiți dacă vă simțiți rău din cauza căldurii.

Apa și ventilatorul

Una dintre cele mai simple metode de răcire este să vă stropiți cu apă pe decolteu, gât și față. Folosiți apă plată sau apă termală și păstrați un spray cu apă în geantă. Udați-vă și încheieturile mâinilor cu apă rece din când în când.

Îmbrăcămintea ușoară și vaporoasă permite evaporarea rapidă a transpirației și răcorește mai bine corpul. Optați pentru haine din bumbac subțire, pânză, in, mătase sau denim foarte subțire, care absorb umezeala și permit pielii să respire.

Faceți dușuri călduțe, nici foarte reci, nici fierbinți.

Pe timpul nopții, folosiți un cearșaf subțire de bumbac, pe care îl puteți răci în frigider înainte de a merge la culcare pentru un somn mai confortabil.

Lasă un comentariu