Insulele lumii

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Un “continent în miniatură”, este numită această insulă din Arhipelagul Canarelor, comunitate autonomă a Spaniei cu capitala la Las Palmas, datorită varietății de peisaje, cu plaje lungi de nisip alb, contrastând cu ravenele verzi și satele pitorești (2 cuv.). 2) Insulă izolată din Papua Noua Guinee, foarte căutată de scufundători - Insula Șerpilor, situată în Marea Neagră, în apropiere de Delta Dunării, a găzduit în antichitatea clasică un templu al acestui erou legendar grec, fapt pentru care este cunoscută și ca insula acestuia. 3) Arhipelag de insule vulcanice din Pacificul de Est aparținând Ecuadorului, foarte cunoscut după broaștele țestoase care le populează. 4) Sfântă al cărei nume îl poartă o insulă vulcanică din Atlanticul de Sud, faimoasă ca loc de exil al împăratului francez Napoleon Bonaparte - Scriitor și jurnalist german, autorul jurnalului de călătorii “Marginile lumii”, cu referire la paradisuri uitate, cum ar fi Insulele Cook sau Papua Noua Guinee (Michael). 5) Intrarea în Nisiros! - Important sit fortificat al civilizației miceniene, situat pe un aflorisment de calcar sau deal care ieșea din Lacul Kopais, Grecia, și a format o insulă în interiorul acestuia - Suprafață marină! 6) Grind fluvial-maritim situat în Delta Dunării pe care se află o rezervație forestieră dezvoltată pe dune de nisip - Insulă grecească în Marea Ionică care, conform Odiseei lui Homer, este patria lui Ulise și ținta lungii lui călătorii spre casă. 7) În zadă la Madeira! - Malurile insulei Fastaff! 8) Râu în Italia (denumirea italiană), în a cărui Deltă din apropierea orașului Veneția se găsesc șase insule - Insulă în Arhipelagul Sondelor Mici, ce constituie principala atracție turistică a Indoneziei; face parte din Triunghiul Coralului, zonă cu mare diversitate de specific marin. 9) Insulă nelocuită din Golful Hudson, Canada; poartă numele Zeiței vânătorii în mitologia romană - Țară insulară din Europa de Sud, formată dintr-un arhipelag în Marea Mediterană, cu capitala la Valetta, importantă destinație turistică. 10) Insulă în Golful San Francisco, SUA, cunoscută pentru închisoarea federală americană din care timp de 29 de ani nu a reușit nicio evadare. 11) Cel mai puțin populat continent al Globului terestru, înconjurat de Oceanul Sudic, în care se află Polul Sud.

VERTICAL: 1) “Pământul verde”, mare insulă situată geografic în America de Nord; este teritoriu autonom al Republicii Danemarca și are capitala la Nuuk. 2) Zeul din Madeira! - Ghețar în partea de sud-vest a Insulei Heard din sudul Oceanului Indian - Insulă în Arhipelagul Hebridelor Interioare ale Scoției. 3) Plante acvatice - “Icelandic Arctic Cooperation Network” (siglă). 4) Insulă în Golful San Francisco, SUA, distrusă în anul 2008 de un incendiu, în proporție de o treime - Actriță de cinema franceză, născută pe Insula Corsica, prezentă și pe genericul filmului “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu (Marie-Jose). 5) Insulă privată în Marea Caraibelor, situată în apropiere de coasta Moskito din Nicaragua; întreaga insulă funcționează ca o stațiune de lux - Insulă din provincia Sulu, Filipine, pe care în anul 1981 a avut loc un masacru căruia i-au căzut victime 3.000 de oameni. 6) Gen de viespe australiană - Codul ISO și domeniu de internet al Insulelor Feroe - Bir luat din insula Mărgărita! 7) Companie de software din Țările de Jos - Castel-fortăreață situat pe o mică insulă din Arhipelagul Frioul, situată în Golful Marsilia, Franța, cunoscut datorită romanului Contele de Monte Cristo, scris de Alexandre Dumas - Insulă în districtul Kenora, Ontario, Canada. 8) Insulă în Arhipelagul Filipinelor din regiunea Calabarzon; limba indigenă era vorbită în anul 2000 de doar 30 de persoane - “Din Binda”, în irlandeza veche. 9) Suveranul unui regat - Lac în Asia Centrală în care se afla Insula Renașterii, fostă în anii '60 a doua cea mai mare insulă de apă dulce din lume, astăzi dispărută. 10) Cuvânt care redă strigătul broaștelor (reg.) - “Long-Term Investors Club” (siglă). 11) “Continentul insular”, situat în emisfera sudică și înconjurat de oceanele Indian și Pacific; are în apropiere Marea Barieră de Corali, cel mai mare recif de corali din lume.

Dicționar: RAL, GLA, AHA, FO, NIPO, MAC, BAZT, ORAC.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Duhovnici români”, apărut în 17 august 2024: SCHUBERT, CA, TO, DRAGOMIR, E, NREL, RAUS, ILIE, IP, LCE, NECAZ, IOVAN, HUO, AO, TA, I, A, DINICA, BE, RAI, A, I, BOB, DUMA, ISA, RO, TE, PAPACIOC, DUMITREASA.

Lasă un comentariu