Lămuriri după punerea în aplicare a celei mai ample reforme a pensiilor din România

Distribuie pe:

Românii a căror pensie este mai mică în urma recalculării vor primi o confirmare de la Ministerul Muncii că nivelul acesteia nu va scădea

Nimeni nu va primi mai puțini bani

Pensionarii a căror pensie este mai mică în urma recalculării vor primi în săptămânile următoare o confirmare de la Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii că nivelul acesteia nu va scădea și nimeni nu va primi mai puțini bani, a declarat, joi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o conferință de presă.

“Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât cea din luna august. Repet: nicio pensie nu scade în urma recalculării. Din contră, cei mai mulți, adică peste 82% dintre pensionari, vor primi mai mult. Indiferent de rezultatul recalculării din decizia primită de la Casa de Pensii, toți pensionarii, din septembrie și lunile următoare, vor avea o pensie cel puțin egală cu cea din luna august. Mă adresez pensionarilor care în decizia primită de la Casa de Pensii au un cuantum mai mic în urma recalculării: Stimați pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua Lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil indiferent de rezultatul recalculării. Deci, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care ați primit-o în luna august, atunci veți rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Scrie negru pe alb și pe deciziile de recalculare pe care le-ați primit sau urmează să le primiți. Se menține cuantumul pensiei stabilit și aflat în plată anterior recalculării, de la 1 septembrie 2024. (...) Deci, nu va scădea cu niciun leu pensia dumneavoastră. Ca toate lucrurile să fie clare și lipsite de orice echivoc, veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii Publice că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuși cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a transmis ministrul Muncii.

Ea a menționat că a primit de la premierul Marcel Ciolacu sarcina de a comunica pensionarilor acest lucru și a fost pregătit un model de informare în acest sens, urmând să fie discutate aspectele operaționale legate de transmiterea confirmărilor.

“Am primit ieri această sarcină de la domnul premier Marcel Ciolacu. Cei de la Secretariatul General al Guvernului ne-au transmis-o deja în formă scrisă ieri după-amiază. Colegii de la Casa Națională de Pensii Publice au pregătit un model pentru aceasta și împreună vom discuta toate aspectele operaționale.(...) Chiar astăzi avem o întâlnire cu colegii de la Casa Națională de Pensii Publice astfel încât și aceste aspecte operaționale să fie gestionate corect”, a spus Bucura-Oprescu.

Cine sunt cei cărora nu le-au crescut pensiile?

Potrivit acesteia, sunt două categorii de pensionari aflați în această situație, respectiv au un cuantum mai mic al pensiei după recalculare și rămân cu pensia care este acum în plată.

“În general, sunt două categorii de pensionari în această situație. Indemnizația socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 lei, fiindcă, începând cu 1 septembrie, beneficiarii de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculări. Dacă în urma recalculării pensia este mai mică de 1.281 lei, diferența se suportă de la bugetul de stat ca și până acum. Și cei care au avut un avantaj la pensii și primeau mai mulți bani decât alți pensionari care au muncit și contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alți pensionari îl obțin acum și a căror pensie crește în urma recalculării. Ei bine, domniile lor nu pierd acest avantaj pentru că își păstrează pensia mai favorabilă. Deci, chiar dacă nu le crește pensia acum, acești pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie. Așa, realizăm scopul principal al legii de a elimina inechitățile din sistem. Este prima dată când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate după aceeași formulă, astfel încât să fie eliminate inechitățile care apăruseră în funcție de legislația care s-a aplicat la momentul ieșirii la pensie”, a explicat ministrul Muncii.

Pensiile nu vor crește pentru un număr de 700.000 de pensionari, în urma recalculării, întrucât aceștia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiilor acestora era mai mare decât a altor pensionari care au muncit și contribuit la fel, a declarat, joi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o conferință de presă.

Președintele casei de pensii: Revizuirea deciziilor se impune la doar 1.090 de dosare din 4,6 milioane

Revizuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se impune în 1.090 de cazuri, reprezentând un procent de 0,024% din aproape 4,6 milioane de decizii emise până în prezent, a anunțat, joi, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

“De vineri, de când am început procesul de transmitere a acestor decizii de pensionare către pensionari, și până astăzi, am avut la nivel național un număr de 9.170 de audiențe pe care colegii mei le-au acordat pensionarilor în această perioadă. Pe lângă aceste audiențe, am avut sesizări la birourile de Relații cu publicul, cât și în formă electronică, încă aproape 2.400 de asemenea cerințe. Este vorba despre 11.500 de persoane care ni s-au adresat sub diverse forme în această perioadă. Din aceste 11.500 de persoane, am găsit un număr de 1.090 de cazuri în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un procent de 0,024% din aproape 4,6 milioane de decizii pe care le-am emis în prezent. Deci, procentul este foarte, foarte mic”, a susținut Daniel Baciu.

Potrivit sursei citate, restul pensionarilor care au cerut caselor teritoriale de pensii informații referitoare la deciziile de recalculare au primit toate lămuririle necesare.

Baciu a adăugat că pensionarii sunt îndreptățiți să primească informații, pentru că este o lege nouă, menționând că așa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat o lege în sistemul public de pensii.

“Vreau să vă spun din start că acești pensionari sunt îndreptățiți să primească aceste informații și este normal și firesc ca în această perioadă să avem o afluență mai mare de pensionari la casele teritoriale de pensii, pentru că este o lege nouă. Așa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat o lege în sistemul public și oamenii sunt dornici să afle toate informațiile cuprinse în această decizie de recalculare. Din acest considerent, eu am cerut colegilor mei să aibă toată disponibilitatea în această perioadă să transmită toate informațiile pe care le solicită pensionarii. Este normal, ei merită aceste răspunsuri din partea colegilor de la casele de pensii”, a subliniat Daniel Baciu.

Totodată, șeful CNPP a reiterat că acest proces de recalculare a pensiilor este cea mai amplă reformă care s-a făcut vreodată în sistemul public, “cel puțin din ultimii 50 de ani” și a vizat efectiv recalcularea a peste 4,8 milioane de dosare de pensie.

Nu în ultimul rând, Baciu a mulțumit colegilor săi de la casele teritoriale de pensii, care au lucrat până la miezul nopții în aceste săptămâni.

“Nu vreau să folosesc cuvinte mari. Ei au fost adevărați eroi în această perioadă, pentru că s-a lucrat și până la orele târzii ale nopții în aceste ultime săptămâni, pentru că am fost conștienți de apăsarea mare care există și de așteptările din partea pensionarilor și, exact cum a spus doamna ministru, cel mai important lucru este că în acest proces de recalculare avem bază legală. După cum bine știți, este vorba de articolul 144 din lege: nicio pensie nu va scădea, nu am urmărit lucrul acesta. Am urmărit să facem dreptate în rândul pensionarilor, aplicând aceeași formulă de calcul tuturor pensionarilor, atât cei în plată, cât și celor care vor urma de la 1 septembrie, respectând un principiu de bun simț: la contributivitate egală va trebui să avem pensii egale în plată”, a adăugat președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu. (Agerpres)

Lasă un comentariu