Candelabrul din Palatul Culturii a fost coborât pentru curățare

Distribuie pe:

Ieri dimineață, la ora 9.00, jurnaliștii târgumureșeni au fost invitați să participe la procesul de curățare al candelabrelor din Sala Mare a Palatului Culturii. Este pentru prima dată în istoria Palatului Culturii când această activitate se desfășoară cu participarea publicului sau a presei.

Această activitate are loc o dată la patru sau cinci ani, când cele șapte candelabre, cel principal și cele șase mai mici, sunt coborâte, iar angajații palatului le curăță de praf și le verifică sub atenta îndrumare a unui restaurator.

Procedura de coborâre a candelabrului principal a durat aproximativ o jumătate de oră, sistemul de scripeți fiind mânuit cu mare atenție de angajații palatului.

“Coborârea și curățarea candelabrului este un eveniment rar. Acesta a fost confecționat de firma Rudolf Kissling și fiii din Budapesta, care la vremea respectivă era de renume mondial. Candelabrul principal și cele șase din colțurile sălii de spectacole sunt confecționate din alamă lăcuită și din mărgele de cristal, având 14 becuri. Designul a fost ales în urma discuțiilor dintre cei doi arhitecți, Komor Marcell și Jakab Dezsõ, și primarul Bernády György. După cum ați văzut, coborârea candelabrului se face printr-un sistem de scripeți destul de vechi, de 111 ani. Candelabrele au fost montate odată cu darea în folosință a Palatului Culturii, în octombrie 1913”, a declarat presei ghidul Palatului Culturii, Jeremiás István.

Restauratorul Andras Tihamer a declarat că va supraveghea acțiunea de curățare a candelabrului. El susține că acesta are nevoie de o restaurare profundă, dată fiind vechimea sa. “Există un proiect prin care acest candelabru principal să fie supus unor intervenții de restaurare, ceea ce implică curățarea, reconstituirea părților componente care lipsesc, cum sunt cele câteva bile de cristal. O bilă a fost dată jos tocmai pentru a fi dusă într-un atelier unde să fie făcute altele identice. Restaurarea e dificilă pentru că trebuie demontat sistematic; fiecare bucată trebuie notată, fotografiată și trebuie realizată o documentație sumară. Iar după demontare, fiecare bucățică, fiecare componentă trebuie curățată separat”, a precizat Andras Tihamer. El a mai menționat că la componentele de sticlă/cristal nu sunt probleme cu curățarea, deoarece acestea se pot spăla ușor; în schimb, la curățarea alamei se lucrează mai greu.

Palatul Culturii din Târgu Mureș a fost construit între anii 1911-1913. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu