Indemnizația socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei!

Distribuie pe:

Începând cu 1 septembrie 2024, toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.

În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei.

Important de reținut:

Ca și până acum, în cazul indemnizației sociale pentru pensionari, drepturile se evidențiază distinct pe talonul de pensie, astfel:

- cuantumul rezultat în urma recalculării;

- suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei.

Indemnizația socială rămâne 1.281 de lei până la sfârșitul anului 2024.

Dacă pensia recalculată este sub cuantumul minim garantat, diferența se va suporta de la bugetul de stat.

Indemnizația socială pentru pensionari crește anual prin legea bugetului de stat.

Indemnizația socială pentru pensionari a fost instituită prin Ordonanța 6/2009 sub forma unei pensii sociale minime garantate. A fost aprobată prin Legea 196/2009. Aceasta prevede o sumă fixă pentru indemnizația socială pentru pensionari, care a fost majorată în fiecare an, ajungând de la 300 de lei în 2009 la 1.281 de lei în acest an.

În indemnizația socială sunt în acest moment 1.044.668 de pensionari, iar în urma recalculării bazate pe contributivitate rămân în indemnizația socială 953.776 de pensionari (începând din septembrie).

Variola maimuței nu este Covid

Hans Kluge, director regional al OMS Europa, a subliniat marți că mpox (variola maimuței), indiferent dacă e vorba despre tulpina nouă sau cea veche, “nu este noul COVID”, întrucât autoritățile știu cum să-i controleze răspândirea: “Putem și trebuie să combatem mpox împreună (…). Așadar, vom alege să punem sistemele existente să controleze și să elimine mpox la nivel global? Sau vom intra din nou într-un alt ciclu de panică și neglijare? Modul în care răspundem acum și în anii care urmează se va dovedi un test critic pentru Europa și omenire”.

Mpox, o infecție virală care cauzează leziuni cu puroi și simptome asemănătoare gripei, are de obicei forme ușoare, dar poate fi și letală.

Varianta aflată în circulație a declanșat temeri globale întrucât pare să se răspândească mai ușor decât prin contactul apropiat obișnuit. Un caz de infectare cu această variantă a fost confirmat săptămâna trecută în Suedia, iar tulpina este asociată cu o epidemie în creștere, în Africa.

Circa 100 de noi cazuri de infectare cu tulpina mpox sunt raportate în regiunea Europei în fiecare lună, a adăugat Kluge. (who.org)

Grupaj de ILEANA SANDU

foto: freepik.com

Lasă un comentariu