Facturile la gaze vin luna asta cu o majorare de 19% a tarifelor de distribuție

Distribuie pe:

Luna aceasta urmează să se achite de către consumatori, noile prețuri la gaze, care conțin tarifele de distribuție gaze majorate cu 24,1%, așa cum au fost aprobate de ANRE pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România, atrag atenția reprezentanții Asociației Energia Inteligentă.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației: “Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator. Această creștere a tarifelor se datorează în special gratuităților introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor.

Românii nu s-au învățat, în cei 34 de ani de la Revoluție, că atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât “dacă nu ar fi gratuit “.

Prima tendință ar fi să dăm vina pe operatorii de distribuție, doar că aceștia au aplicat legile și reglementările făcute de instituțiile statului, și care au determinat costuri făcute pentru unii consumatori, să fie plătite de alți consumatori”.

În urmă cu trei ani, Asociația Energia Inteligentă atrăgea atenția că “racordarea gratuită” nu este pentru “bieții oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, așa cum se vehiculează, este un proiect pentru “băieții deștepți” care au construit haotic în zona periurbană sau firmele de casă, care urmează să încaseze banii pe proiectare și execuția rețelelor de gaze din Programul Anghel Saligny”.

Asociația Energia Inteligentă subliniază că, după cum s-a dovedit și în alte cazuri, analizele realizate de specialiștii săi se dovedesc că au fost făcute corect și că dacă s-ar fi ținut cont de recomandări lucrurile ar fi stat altfel pentru populație. “Din păcate, acest adevăr nu-i va ajuta pe cei care vor trebui să se gândească cum să mai scoată bani în plus, pentru plata facturilor mărite”, conchide Chisăliță. Acesta precizează că evoluțiile bursiere arată tendințe de creștere a prețului la gaze, care se vor transpune în creșteri de preț la consumatorul final, care va achita față de prețul plătit acum cu până la 0,5% prețuri mai mari până la data de 31 martie 2025 și cu până la 26% mai mari după 1 aprilie 2025. (sursa și foto - asociatiaenergiainteligenta.ro)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu