Trăsături ușor de observat la oamenii inteligenți

Distribuie pe:

Cei mai inteligenți oameni din lume se caracterizează prin câteva trăsături ușor de observat, studiile demonstrând că astfel de comportamente sunt corelate cu un coeficient de inteligență (IQ) ridicat.

În mod clasic, inteligența este definită ca abilitatea unei persoane de a se adapta la mediul înconjurător, iar neurocercetătorul Matthias Gruber, de la Universitatea din California, citat de descopera.ro, a prezentat câteva trăsături ale persoanelor ce reușesc să proceseze stimulii externi la un nivel mai mare decât media, prin care își cresc valoarea IQ.

Curiozitate - În opinia expertului american, oamenii care își pun întrebări și care își petrec viața în căutarea răspunsurilor la aceste întrebări ce nu le dau pace sunt de obicei cei mai inteligenți: “Curiozitatea poate aduce creierul în acea stare care îi permite să învețe și să rețină orice tip de informație, ca un vârtej ce absoarbe tot ce ești motivat să afli. Mințile curioase sunt capabile să genereze idei și soluții mai complexe și mai eficiente diferitelor probleme.

Cititul înseamnă dezvoltarea vocabularului, deschiderea spre noi idei și moduri noi de gândire, dezvoltarea atenției, a imaginației și a empatiei. Multe persoane cu un IQ mai ridicat au obiceiul de a citi zilnic, ca un fel de antrenament pentru creier, care dezvoltă numeroase abilități cognitive importante”.

Conștiință de sine - Oamenii foarte inteligenți sunt conștienți nu doar de lumea din jurul lor, ci posedă o cunoaștere profundă a locului lor în acea lume. Conștiința de sine este o calitate care le permite să se vadă într-o lumină clară, să își înțeleagă propriile sentimente, credințe și tipare de gândire, precum și modul în care aceste tipare îi afectează pe ceilalți oameni din jurul lor.

Doză sănătoasă de scepticism - Oamenii inteligenți nu cred la prima vedere tot ce li se prezintă, fără să stea pe gânduri. Ei știu că, de cele mai multe ori, nimic nu este așa cum pare. Cu scepticismul lor moderat, au tendința de a nu emite judecăți asupra unor lucruri până când nu primesc toate informațiile. Aleg să analizeze în mod critic fiecare fațetă, fără să ajungă la o concluzie bazată pe idei preconcepute sau pe emoții.

Simțul umorului dezvoltat - Umorul rafinat a fost întotdeauna asociat cu inteligența, întrucât a înțelege umorul și a fi o persoană amuzantă necesită agilitate cognitivă care îți permite să gândești și să procesezi rapid informațiile. Oamenii inteligenți sunt foarte creativi și capabili să genereze abordări inovative care îi amuză pe ceilalți.

Acceptă faptul că nu le știu pe toate - Deși au o sete de cunoaștere nestăvilită, oamenii cu inteligență peste medie acceptă, în același timp, faptul că nu vor ști niciodată totul. Inteligența reală înseamnă să înțelegi că, indiferent câte cursuri urmezi, câte cărți citești și câte conversații interesante porți, nu vei avea niciodată toate răspunsurile.

Se pricep la rezolvarea problemelor - Inteligența peste medie și rezolvarea eficientă a problemelor merg mână în mână. O persoană cu un IQ ridicat va privi orice problemă în mod analitic și cu o gândire sceptică, nerăbdătoare să analizeze toate scenariile. Ascultă cu atenție detaliile, împarte problema în părți mai mici, în componente care pot fi gestionate, și ia în calcul situația în mod obiectiv, fără să se lase influențată de emoții.

Adaptabili și flexibili - Adaptabilitatea este un semn de inteligență ridicată, deoarece oamenii inteligenți pot prospera în medii diferite, fie că este vorba de un laborator științific, o sală de clasă sau o... petrecere. Sunt mai predispuși să aibă o minte deschisă și să ia în considerare opinii diferite, dar și informații noi pe măsură ce ele apar.

Acceptă zonele “gri” - Oamenii foarte inteligenți nu văd lucrurile în alb și negru. Ei acceptă ambiguitatea, adică au capacitatea de a lua în considerare multiple soluții, adesea contradictorii sau combinate.

Preferă discuțiile profunde - Persoanele inteligente urăsc conversațiile superficiale. Nu sunt nici pe departe interesate de cum e vremea sau în ce echipe sportive activează copiii celorlalți. Pur și simplu, îi plictisesc discuțiile banale, din care nu au nimic de învățat. În schimb, preferă conversațiile profunde, cu subiecte interesante, care le stimulează gândirea și îi ajută să descopere lucruri noi.

Visează cu ochii deschiși - Visarea cu ochii deschiși poate duce la soluționarea creativă a problemelor, realizarea planurilor pentru viitor și procesare emoțională. Procesul permite minții să realizeze conexiuni unice și să exploreze idei noi. Există o corelație între frecvența visării cu ochii deschiși și excelarea în atingerea unor obiective creative.

Lucreția Pop

(L.P.) (Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu