Douăzeci de case din Saschiz și Cloașterf, incluse în ruta satelor cu arhitectură tradițională

Distribuie pe:

Douăzeci de case din județul Mureș, opt din satul Saschiz, al cărui centru istoric este inclus în situl UNESCO, și 12 case din satul Cloașterf, au fost selectate pentru includerea în ruta satelor cu arhitectură tradițională, a căror restaurare este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Prin PNRR, pe ruta satelor cu case cu arhitectură tradițională, am reușit să obținem finanțarea pentru restaurarea a 20 de gospodării, opt din Saschiz și 12 din localitatea Cloașterf, unde vor funcționa, după ce vor fi restaurate, ca niște muzee vizitabile. Aceste case restaurate vor reaminti tradiția și modul de organizare a gospodăriilor care au fost la noi. Și ce este și mai important, faptul că prin bani publici renovăm și refacem proprietăți private, dar care vor avea mai departe un regim de clădiri publice din punct de vedere al funcționării lor. Nu a fost chiar simplu ca oamenii să accepte, fiindcă au fost luate niște angajamente, în sensul că vor permite accesul turiștilor să viziteze gospodăriile timp de 10 ani, nu pot să înstrăineze 10 ani imobilul. O altă condiție a fost ca în situația în care banii alocați din program, cei 60.000 euro, nu sunt suficienți, proprietarii să contribuie cu diferența pentru ca lucrările să fie finalizate”, a declarat primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită.

Primarul a precizat că o condiție esențială pentru intrarea în programul de finanțare a fost că fiecare casă pentru care se alocă suma de 60.000 de euro pentru restaurare trebuie să aibă valoare de patrimoniu și să fie selectată de către comisia formată din arhitecți, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Muzeul Satului și Institutul Național al Patrimoniului.

“Au început lucrările de renovare, o parte dintre case sunt aproape finalizate. O gospodărie, de exemplu, se va duce pe partea de tâmplărie, fiindcă acolo a și funcționat un atelier, în alta va funcționa un muzeu în care să fie prezentate toate obiectele și tot ceea ce funcționa într-o gospodărie tradițională, inclusiv portul. Credem că lucrările se vor încheia anul viitor, iar casele vor putea fi vizitabile”, a afirmat primarul.

Una dintre casele intrate în renovare este situată în centrul istoric al Saschizului, aflat în Patrimoniul Mondial, și aparține familiei Oana și Rudolf Poledna.

“Am cumpărat casa în 2015, este a șaptea locație pe care am curtat-o și foarte greu am ajuns să cumpărăm o proprietate, chiar dacă la momentul respectiv avea probleme destul de mari, inclusive cu terenul pe care nu existau acte. Am obținut ordinul prefectului după vreun an și jumătate, după care am început să lucrăm la cele cinci clădiri care compuneau această gospodărie, care erau într-o stare foarte avansată de deteriorare și le-am luat pe rând. Acum, din cinci clădiri, trei sunt, să zicem, în picioare și două funcționale. Urmează și a treia să fie funcțională, sperăm până la sfârșitul anului și încet, încet să le facem pe toate și să refacem cumva gospodăria tradițională săsească. Soțul meu e de aici și eu sunt din Oradea. La momentul în care ne-am căsătorit am discutat dacă ne mutăm la Oradea sau aici. A câștigat el într-un final, deși nu îmi pare rău, adică se pot face lucruri foarte multe și este o comunitate foarte frumoasă la Saschiz”, a afirmat Oana Poledna.

În incinta gospodăriei există și o casă mare, săsească, pe care familia o va amenaja astfel încât să corespundă nevoilor familiei, mai ales că cei doi soți au trei copii.

“E una dintre ultimele case care sunt zidite cu piatră până sub acoperiș, deci mă gândesc că e dinainte de anii 1800. Nu s-a mai intervenit la ea din anul 1990, când mai avea calendarul într-una din camere, iar proprietarii au spus că n-au mai făcut investiții într-o parte a clădirii după război, pentru că în timpul războiului și-au adunat materiale, care ulterior au fost confiscate. Deci nu era într-o stare prea bună. S-a păstrat în această stare probabil de 100 de ani.

Când am cumpărat-o era un nuc căzut pe ea. Acoperișul era foarte deteriorat. Am făcut niște consolidări ca să nu se deterioreze mai tare, dar după un an după ce am cumpărat-o, s-a surpat acoperișul. Nu a mai fost de niciun folos, nu era utilizabilă, era și periculos să stăm în jurul ei. Aveam în plan să o reabilităm, dar nu în acest moment, însă am reușit să obținem această finanțare. Casa are două pivnițe mari și una mică, iar sus avem un hol destul de lung, din hol se face accesul către două-trei camere mari și dintr-o cameră mare mai intri într-o cameră mai mică. E foarte încăpătoare și podul este foarte mare și înalt, deci e destul de mult spațiu înăuntru”, a declarat Rudolf Poledna.

Casele de la Saschiz și Cloașterf au fost selectate în Planul Național de Redresare și Reziliență, ruta satelor cu arhitectură tradițională, din Pilonul IV - Coeziune socială și teritorială, componenta C11 Turism și cultură și trebuie reabilitate doar prin folosirea de materiale tradiționale, astfel încât să nu fie afectată valoarea arhitecturală a imobilelor. (Agerpres)

Lasă un comentariu