EXTERNE *  EXTERNE *  EXTERNE

Distribuie pe:

Moscova atacată puternic cu drone de ucraineni

Capitala Rusiei a fost vizată în noaptea de marți spre miercuri de unul dintre cele mai puternice atacuri cu drone ucrainene din istoria sa, a anunțat miercuri primarul Moscovei, Serghei Sobianin, transmite AFP.

Conform Ministerului rus al Apărării, în timpul nopții “au fost distruse 11 drone” deasupra teritoriului Moscovei și al regiunii sale.

“Aceasta este una din cele mai mari tentative de atac cu drone efectuate vreodată împotriva Moscovei”, a afirmat primarul capitalei ruse într-o declarație pe Telegram.

Cel puțin trei drone au fost doborâte în districtul Podolsk din sudul regiunii Moscova, fără a provoca răniți sau pagube, potrivit aceleiași surse.

Atacul cu drone asupra Moscovei a avut loc în contextul în care Rusia se confruntă din 6 august cu o ofensivă ucraineană fără precedent în regiunea de graniță Kursk.

În total, în cursul nopții de marți spre miercuri, 45 de drone ucrainene au fost distruse de sistemele rusești de apărare aeriană deasupra regiunilor Moscova (11), Briansk (23), Belgorod (6), Kaluga (3) și Kursk (2), a detaliat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat de presă.

De asemenea, o rachetă a fost doborâtă în jurul orei 01.00 (22.00 GMT marți) în vestul regiunii Rostov, la granița cu Ucraina, potrivit guvernatorului regional Vasili Golubev.

Orașul Moscova și regiunea sa, situate la peste 500 de kilometri de granița cu Ucraina, au mai fost vizate, rar, de atacuri cu drone. În vara anului 2023, au fost distruse drone deasupra cartierului de afaceri al capitalei, iar în mai 2023, două drone au fost doborâte în apropierea Kremlinului.

Rusia se confruntă de două săptămâni cu o ofensivă transfrontalieră din partea forțelor Kievului, încă în desfășurare, în timp ce trupele ruse își continuă avansul în estul Ucrainei.

Moscova a exclus orice negocieri cu Kievul “în această etapă”.

Escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu. Atacurile israeliene provoacă victime în Liban

Cel puțin două persoane au fost ucise miercuri în două atacuri israeliene împotriva localităților Beit Lif și Wazzani din sudul Libanului, ridicând la trei numărul victimelor pe teritoriul libanez în primele ore ale zilei, în plină escaladare a tensiunilor, informează EFE.

Un cetățean libanez și-a pierdut viața după ce un vehicul care circula pe un drum din Beit Lif a fost bombardat, a informat, într-un comunicat, Centrul de operațiuni de urgență al Ministerului Sănătății Publice din Liban.Atacul a avut loc în jurul orei locale 7.00 (4.00 GMT), când o dronă israeliană a lansat o rachetă ghidată asupra vehiculului, potrivit Agenției Naționale de Știri (ANN), care nu a oferit detalii despre identitatea pasagerilor sau posibila afiliere a acestora la grupuri armate.

Armata israeliană a anunțat că avioane de luptă ale forțele sale aeriene au atacat miercuri “un terorist” al organizației șiite Hezbollah în Beit Lif, în timp ce mișcarea libaneză a susținut că a răspuns la asasinarea din această localitate atacând Israelul cu un vehicul aerian de luptă.

Pe de altă parte, Centrul de operațiuni de urgență din Liban a raportat moartea unui tânăr sirian într-un alt atac “israelian ostil” în Wazzani.

Cu aceste victime, numărul morților pe teritoriul libanez se ridică la trei, după ce o altă persoană a murit miercuri dimineață și alte 20 au fost rănite din cauza unei serii de bombardamente israeliene împotriva Văii Bekaa din estul țării.

Miercuri, armata israeliană a confirmat lansarea a aproximativ 50 de rachete sau proiectile de către miliția libaneză Hezbollah împotriva Înălțimilor Golan, teritoriul sirian ocupat de Israel, care a provocat rănirea ușoară a unei persoane de către resturile unui proiectil.

“Au fost identificate aproximativ 50 de proiectile care au traversat din Liban spre teritoriul israelian. Unele au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană al Forțelor de Apărare Israelului, iar mai multe proiectile căzute au fost identificate în zona orașului Katzrin”, conform unui comunicat militar israelian.

Miercuri dimineața, Israelul a bombardat trei puncte diferite din Valea Bekaa, un bastion Hezbollah din estul Libanului, la aproximativ 100 de kilometri de granița comună, unde s-au concentrat de obicei focurile încrucișate în ultimele zece luni.

Tensiunea dintre cele două părți rămâne ridicată de la sfârșitul lunii iulie, când Israelul l-a ucis pe comandantul Hezbollah, Fuad Shukr, la periferia Beirutului. În acest context, mulți se tem de un posibil război deschis, așa cum s-a întâmplat în 2006.

SUA: Biden a aprobat un plan strategic nuclear stric secret

Președintele american Joe Biden a aprobat în martie un plan strategic nuclear strict secret care a reorientat pentru prima dată strategia de descurajare a Washingtonului asupra extinderii arsenalului nuclear al Chinei, a relatat marți New York Times, conform AFP.

Casa Albă nu a anunțat niciodată că Biden a aprobat această strategie revizuită, intitulată “Ghidul privind utilizarea armelor nucleare”, a relatat ziarul. O notificare neclasificată către Congres cu privire la revizuire este de așteptat să fie trimisă înainte ca Biden să părăsească funcția, a precizat New York Times.

În discursuri recente, doi oficiali de rang înalt ai administra ției au fost lăsați să facă aluzie la revizuirea strategiei, a adăugat ziarul. Strategia este actualizată la fiecare patru ani, a mai relatat publicația.

“Această administrație, ca și cele patru administrații anterioare, a emis o revizuire a posturii nucleare și un ghid privind planificarea utilizării armelor nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Savett.

“În timp ce textul specific al ghidului este clasificat, existența sa nu este în niciun fel secretă. Ghidul emis la începutul acestui an nu este un răspuns la o singură entitate, țară sau amenințare”, a adăugat el.

Asociația pentru Controlul Armelor, cu sediul în SUA, a transmis că, potrivit informațiilor sale, strategia și postura SUA privind armele nucleare rămân aceleași cu cele descrise în Revizuirea posturii nucleare din 2022 a administrației și că nu a existat nicio reorientare de la Rusia către China.

Daryl Kimball, director executiv al Asociației pentru Controlul Armelor, a declarat că, în timp ce estimările serviciilor de informații americane sugerează că China ar putea crește dimensiunea arsenalului său nuclear de la 500 la 1.000 de focoase până în 2030, Rusia are în prezent aproximativ 4.000 de focoase nucleare “și rămâne principalul motor din spatele strategiei nucleare a SUA”.

Kimball a citat remarci din iunie ale unuia dintre oficialii la care se face referire în articolul New York Times, directorul de la Casa Albă pentru controlul armelor, dezarmare și neproliferare, Pranay Vaddi.

Conform acestor afirmații, strategia SUA este de a urmări restricțiile asupra armelor nucleare cu China și Rusia, dar dacă China își continuă traiectoria actuală și Rusia depășește limitele New START, SUA ar putea fi nevoite să ia în considerare ajustări ale dimensiunii și alcătuirii forței sale nucleare, a spus Kimball.

“Înțeleg că punctul în care actuala administrație crede că ar putea dori să ia în considerare astfel de schimbări nu va veni mai devreme de 2030 sau chiar după aceea”, a afirmat el.

China, îngrijorată de planul nuclear al SUA

China este extrem de îngrijorată în legătură cu o informație apărută în presă conform căreia Statele Unite ar fi aprobat o strategie nucleară secretă care se concentrează pe amenințarea reprezentată de Beijing, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, relatează Reuters.

“SUA prezintă povestea amenințării nucleare chineze, găsind scuze pentru a căuta un avantaj strategic2, a declarat Mao Ning.

Conform unei informații apărute în New York Times, președintele american Joe Biden a aprobat în martie un plan strategic nuclear strict secret care a reorientat pentru prima dată strategia de descurajare a Washingtonului asupra extinderii arsenalului nuclear al Chinei, dar care încearcă și să pregătească Statele Unite pentru posibile provocări nucleare coordonate din China, Rusia și Coreea de Nord.

“China este extrem de îngrijorată în legătură cu această informație, iar faptele au dovedit pe deplin că Statele Unite au alimentat în mod constant în ultimii ani așa-numita teorie a amenințării nucleare reprezentate de China”, a declarat oficialul chinez în cadrul unei conferințe de presă. (Agerpres)

Lasă un comentariu