Colegiul Național “Unirea”, în pragul evacuării: Fundația Statusul Romano-Catolic solicită eliberarea clădirii

Distribuie pe:

Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania, în calitate de administrator al imobilelor în care își desfășoară activitatea Colegiul Național “Unirea” din Târgu Mureș, imobile aflate în proprietatea Parohiei Romano-Catolice Târgu Mureș, a trimis, în 12 august a.c., o adresă către Primăria Târgu Mureș prin care solicită eliberarea clădirii în vederea efectuării unor lucrări de consolidare și reabilitare, de urgență, la “subcorpul 1 din Corpul C1”. (Adresa a fost publicată prima dată de jurnalistul târgumureșean Adrian Giurgea pe agendademures.ro). Este vorba, de fapt, despre corpul principal de clădire în care își desfășoară activitatea Colegiul Național “Unirea”. Cele șase clase primare ale colegiului, care au în total 160 de elevi, funcționează în clădirile din strada Victor Babeș. Ceilalți 710 elevi ai colegiului, grupați în 25 de clase de ciclu gimnazial și liceal, funcționează în clădirea din strada Mihai Viteazul nr. 17. Clădirea pentru care se solicită evacuarea elevilor adăpostește, pe lângă clasele propriu-zise, și laboratoare, cabinet medical și alte săli.

Se solicită eliberarea clădirii până la 1 septembrie

În adresa semnată de președintele fundației, arhiepiscopul dr. Kovács Gergely, se arată că, în conformitate cu expertiza tehnică și cu rezultatul evaluării seismice, se impune o astfel de intervenție care presupune eliberarea clădirii, inclusiv a mobilierului, până la începerea noului an școlar. Totodată, fundația care administrează clădirea, prin aceeași adresă, solicită și sprijin financiar din partea Primăriei Târgu Mureș pentru realizarea lucrărilor și propune să scadă cuantumul chiriei.

Orașul nu are soluții pentru această situație

Adresa a fost transmisă cu doar două săptămâni înainte de începerea noului an școlar 2024-2025, fiind practic imposibil de găsit o soluție în acest sens. Cel mai probabil, chiar dacă ar fi fost trimisă la începutul anului, situația ar fi fost similară, deoarece municipiul nu ar fi putut să pună la dispoziție un spațiu care să corespundă nevoilor Colegiului Național “Unirea”.

Viceprimarul orașului, Alexandru Gyorgy, anunța anul trecut începerea lucrărilor la Campusul școlar Constantin Brâncuși din strada Victor Babeș, însă lucrările sunt departe de a fi finalizate curând. Acest campus ar urma să deservească trei unități școlare: Școala Europa, Liceul Constantin Brâncuși și Colegiul Național “Unirea” (nu este clar dacă parțial, ca și până acum, sau total).

Un lucru este cert: Municipiul Târgu Mureș nu a vrut sau nu a fost în stare să rezolve problema clădirii în care funcționează Colegiul Național “Unirea”, școală de elită a județului. Aceasta merită o clădire modernă, care să corespundă nevoilor prezente, deoarece este clar că elevii colegiului nu mai sunt bineveniți în acea clădire retrocedată cu mulți ani în urmă de statul român.

Proprietarii se acoperă în cazul unui accident din cauza stării de degradare a clădirii

Această situație a fost și va mai fi folosită în scop electoral, dar poate fi folosită și ca o acoperire a proprietarului în cazul unui accident nedorit, de genul celui de la internatul din Odorheiu Secuiesc. Clădirea, veche de peste 116 ani, este destul de șubredă, așa cum au evidențiat și ultimele expertize din luna februarie a acestui an, și un incident nedorit este posibil oricând.

De altfel, în adresa la care facem referire, cei de la Fundația Statusul Romano-Catolic au scris că “în condițiile continuării oricărei activități didactice în clădirea menționată, proprietarul își declină orice responsabilitate pentru eventuala punere în pericol a integrității elevilor sau a cadrelor didactice”.

Directoarea CN “Unirea”: “De cât timp ne confruntăm cu această problemă, s-ar fi putut identifica un spațiu în care să ne mutăm”

Directoarea Colegiului Național “Unirea”, Aurora Stănescu, a declarat ieri, pentru “Cuvântul liber”, că toate aceste aspecte se discută împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Direcția Școli din Primăria Târgu Mureș. “Adresa, sosită cu două săptămâni înainte de începerea școlii, solicită o evacuare care ar presupune un proces dificil din punct de vedere logistic și educativ. De cât timp ne confruntăm cu această problemă, s-ar fi putut identifica un spațiu în care să ne mutăm”, a spus directoarea, subliniind că această situație durează de mulți ani. Aurora Stănescu a mai adăugat că proprietarii clădirii ar fi putut începe anumite lucrări de consolidare din timpul verii și nu acum, la începutul anului școlar. Ea a confirmat faptul că verificările celor de la Inspecția în Construcții, făcute la solicitarea colegiului, dar și a proprietarilor, au relevat, într-adevăr, “aspecte care trebuie remediate”.

ISJ Mureș: “Evacuarea urgentă nu este susținută”

Ieri, Inspectoratul Școlar Județean Mureș a transmis un comunicat de presă referitor la această situație. În document se arată că “Inspectoratul Școlar Județean Mureș a fost înștiințat despre solicitarea de eliberare, până la începerea anului școlar, a corpului C1 - clădirea principală a Colegiului Național “Unirea”, având în vedere intenția efectuării unor intervenții de consolidare a clădirii”. Conform ISJ Mureș, “nu s-a precizat în adresa menționată data începerii lucrărilor, dar s-a menționat faptul că nu există suficiente fonduri pentru a se acoperi integral aceste lucrări. În acest caz, considerăm că evacuarea urgentă nu este susținută, aici exprimându-se o intenție, nu un fapt concret”.

În comunicatul de presă se mai precizează că “Inspectoratul Școlar Județean Mureș împreună cu Primăria municipiului Târgu Mureș vor identifica spațiul care să găzduiască Colegiul Național «Unirea» în momentul în care ni se va comunica faptul că există fonduri, vom fi informați despre termenul concret pentru deschiderea unui șantier de lucru și termenul pentru finalizarea lucrărilor. Menționăm că siguranța elevilor și a cadrelor didactice din Colegiul Național “Unirea” din Târgu Mureș este, în egală măsură, și preocuparea noastră”.

Ieri, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, și inspectorul școlar general Paul Dărăban au avut o întâlnire pentru a discuta această situație. Vom reveni cu amănunte despre cele discutate în cadrul întâlnirii.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu