Noul ambasador al Israelului a ajuns în București: “Reprezint Israelul în țara în care s-au născut părinții și bunicii mei”

Distribuie pe:

Noul ambasador al Statului Israel în România, Lior Ben Dor, a sosit la București, context în care a subliniat legăturile cu țara noastră, a transmis, marți, misiunea diplomatică.

Potrivit sursei citate, părinții și bunicii diplomatului au origini românești. Mama sa, Bianca, s-a născut și a crescut în Buhuși, județul Bacău, iar tatăl său s-a născut în orașul Bacău.

“Este o mare onoare și o bucurie deosebită pentru mine să fiu ambasador al Statului Israel în România. Sunt foarte mândru să reprezint Israelul în țara în care s-au născut părinții și bunicii mei”, a declarat Lior Ben Dor.

 Lior Ben Dor este diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Statului Israel din anul 1994. A ocupat diverse funcții, inclusiv coordonator-șef pentru mass-media și diplomație publică pentru lumea arabă și director al Departamentului pentru Egipt și statele magrebiene în perioada 2016 - 2023. Printre responsabilitățile sale s-a numărat și activitatea de purtător de cuvânt în limba arabă, oferind interviuri și informări pentru jurnaliști și instituții media din lumea arabă, cu precădere de la începutul războiului împotriva organizației teroriste Hamas.

El a reprezentat Israelul în misiuni diplomatice din întreaga lume, ocupând roluri cheie în țări precum Egipt, Uruguay, Marea Britanie, Argentina și Brazilia.

Lior Ben Dor este absolvent al Universității Bar Ilan, unde a obținut titlul de doctor. Cea mai recentă misiune a sa în Brazilia “i-a oferit prilejul de a îmbina cunoștințele sale despre lumea arabă cu experiența în America Latină, dedicându-se cercetării doctorale asupra comunității arabe din Brazilia”, arată Ambasada Israelului.

Noul ambasador al Israelului în România “își exprimă angajamentul de a consolida și dezvolta relațiile bilaterale de excepție, construite pe baza unei istorii comune și a legăturilor culturale puternice”. (Agerpres)

Ucraina: Zelenski vrea să lovească Rusia cu arme cu rază de acțiune lungă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat luni pe aliații săi occidentali să autorizeze Kievul să lovească Rusia cu arme cu rază de acțiune lungă, pentru “a opri avansarea” armatei ruse în estul Ucrainei, informează AFP.

“Ucraina nu poate opri avansarea armatei ruse pe front decât printr-o singură decizie pe care o așteptăm de la partenerii noștri: decizia asupra capacităților cu rază de acțiune lungă”, a declarat Zelenski în fața ambasadorilor ucraineni reuniți la Kiev.

În același context, Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene controlează peste 1.250 de kilometri pătrați și 92 de localități în regiunea rusă Kursk, scenă, începând din 6 august, a unei ofensive ucrainene de o amploare fără precedent.

“Luptătorii ucraineni își continuă operațiunile defensive în zonele desemnate în regiunea Kursk. Până la această dată, forțele noastre controlează peste 1.250 de kilometri pătrați din teritoriului regiunii Kursk și 92 de localități”, a spus Zelenski.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenki, printre obiectivele ofensivei se numără crearea unei “zone tampon” pe teritoriul rus și diminuarea potențialului de luptă al armatei ruse.

Rusia: 17 civili morți în urma ofensivei ucrainene în Kursk

Serviciile medicale ruse au stabilit marți la 17 numărul civililor morți și la peste 140 numărul răniților în urma ofensivei lansate de Ucraina pe 6 august în regiunea Kursk din Rusia, informează EFE.

“Conform ultimelor date, a fost stabilită moartea a 17 persoane în urma atacurilor din partea forțelor armate ale Ucrainei. Din cei peste 140 de răniți, 75 au fost internați în spital, inclusiv patru copii”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor medicale ruse, citat de agenția oficială rusă de presă TASS.

Pe 12 august, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, l-a informat pe președintele Vladimir Putin că atacul ucrainean a provocat 12 decese în rândul populației și rănirea a 121 de persoane.

Război Israel - Hamas: Trupurile a șase ostatici morți, recuperate din Fâșia Gaza

Trupurile a șase ostatici morți au fost recuperate din Fâșia Gaza în timpul unei operațiuni desfășurate în cursul nopții, a anunțat marți dimineață armata israeliană, relatează DPA și AFP.

Cadavrele lor au fost găsite în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, a afirmat armata, care a precizat că familiile celor șase bărbați au fost informate.

Conform armatei, este vorba despre trupurile ostaticilor Alex Dancyg, Chaim Peri, Yagev Buchshtab, Yoram Metzger, Nadav Popplewell, toți declarați morți de armată în ultimele luni, și cel al lui Avraham Munder, al cărui kibutz, Nir Oz, a anunțat decesul său marți.

Un fost ostatic a declarat pentru AFP că cei șase bărbați au fost ținuți împreună într-un tunel după răpirea lor de către Hamas pe 7 octombrie.

Conform mass-media, cinci dintre bărbații răpiți aveau vârste cuprinse între 35 și 80 de ani.

Israelul estimează că alți 109 ostatici sunt reținuți încă de Hamas, dintre care mulți probabil nu mai sunt în viață.

SUA: Biden i-a predat ștafeta Kamalei Harris

Joe Biden i-a predat ștafeta luni Kamalei Harris, în uralele și lacrimile delegaților de la Convenția Democrată, susținând un discurs lung cu conotații testamentare, relatează France Presse.

Cu doar o lună în urmă, președintele, în vârstă de 81 de ani, intenționa să vină la Chicago pentru a primi nominalizarea partidului său.

Luni seara, el a promis însă că va fi “cel mai bun voluntar” în campania vicepreședintei în vârstă de 59 de ani, care i s-a alăturat pe scenă pentru o îmbrățișare.

Joe Biden a cerut să fie aleasă Kamala Harris, “o procuroare”, și nu republicanul Donald Trump, un “recidivist”.

“Îl iubim pe Joe!” și “Mulțumesc Joe!” au scandat delegații pe tot parcursul discursului său, în timp ce mulți plângeau. “Ducem o bătălie pentru sufletul Americii”, a spus el, folosind una dintre expresiile emblematice ale președinției sale.

“Timp de cincizeci de ani, mi-am dat inima și sufletul pentru țară”, a afirmat liderul democrat, care și-a luat rămas bun de la o jumătate de secol de carieră politică.

“America, pentru tine am dat totul. Am făcut o mulțime de greșeli în cariera mea. Dar ți-am dat totul”, a declarat el, inspirându-se din melodia “American Anthem”, pe care o invocase deja la ceremonia de inaugurare din ianuarie 2021.

Discursul lui Joe Biden a fost învăluit de emoție, comentează AFP. Întreaga sa familie a urcat pe scenă la sfârșitul discursului.

Marți, Kamala Harris va fi încoronată de delegați într-un vot simbolic, după ce aceștia au învestit-o deja oficial într-un scrutin online.

Lasă un comentariu