Despre românii din Ucraina și drepturile lor minunate

Distribuie pe:

Așa arată casa în care a locuit, la Cernăuți, Mihai Eminescu

Casa profesorului Aron Pumnul, în care a locuit poetul Mihai Eminescu pe perioada studiilor de la Cernăuți, are nevoie urgentă de consolidare și reabilitare, a declarat, încă la începutul anului, președintele Fundației culturale de binefacere “Casa Limbii Române” din Cernăuți, Ana-Cristina Tărâțeanu-Mihaiesi.

Imobilul, care ar fi trebuit să găzduiască Muzeul “Mihai Eminescu”, aparține orașului Cernăuți, însă este dat spre administrare, până în 2024, Fundației “Casa Limbii Române”.

Pe fondul războiului din Ucraina, autoritățile de la Cernăuți nu au bani pentru finanțarea proiectului de consolidare a casei, motiv de îngrijorare pentru comunitatea românească din această regiune, care consideră oportună și necesară o intervenție a statului român: “Este o urgență. Casa este din lut și paie și se află în paragină. E critică deja situația. Din păcate, posibilitatea prăbușirii pereților acestei case este din ce în ce mai mare de la o zi la alta. Pe zi ce trece, situația se agravează tot mai mult. Ploile, zăpada o afectează. Ea nu mai este locuită din 2013. Cine știe cât va mai dura până începe să se prăbușească pereții originali, care sunt din lut și paie”, a afirmat Ana-Cristina Tărâțeanu-Mihaiesi, fiica fostului academician Vasile Tărâțeanu, care s-a stins din viață în 2022.

Președintele Fundației culturale de binefacere “Casa Limbii Române” consideră că spațiul în care au locuit Mihai Eminescu și profesorul său de Limba română, Aron Pumnul, reprezintă un simbol al românismului din Ucraina, iar românii de pretutindeni au obligația să îl refacă: “Nu mai avem timp. Și așa s-a prelungit timpul, cu COVID-ul, și cu războiul. Nu mai avem timp. Este obligația românilor față de neamul nostru românesc, de spiritualitatea noastră, de Mihai Eminescu, de Bucovina. Este obligația tuturor românilor, de pretutindeni”, a adăugat Ana-Cristina Tărâțeanu-Mihaiesi (sursa și foto - agerpres.ro).

Prietenii Fundației Culturale de binefacere “Casa Limbii Române” au venit să dea o mână de ajutor la curățarea terenului din fața casei lui Aron Pumnul.

Acest grup de inițiatori s-au adunat, în aprilie, la o mică “clacă românească”. (sursa și foto - bucpress.eu/o-mica-claca-romaneasca-la-casa-lui-aron-pumnul-din-cernauti/)

Gimnaziul cu predare în limba română din Bălcăuți a fost desființat

Gimnaziul cu predare în limba română din Bălcăuți va fi reorganizat ca filială a Liceului cu predare în limba ucraineană din localitatea Mămăliga, reședință de comună din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți. 

Gimnaziul din Bălcăuți a fost desființat în urma unei decizii luate în cadrul ședinței extraordinare nr. 42 a Consiliului Local Mămăliga, ce a avut loc pe 13 august a.c. Potrivit comunicatului emis de Primăria comunei, gimnaziul va fi reorganizat prin alipirea la Liceul cu predare în limba ucraineană din localitate, devenind Filiala Bălcăuți a acestuia. Potrivit surselor BucPress, alte două școli cu predare în limba română din fostul raion Noua Suliță, și anume cele din localitățile Priprutia și Berestea, riscă să își piardă în viitorul apropiat statutul de gimnazii.

Conform autorităților, transformarea acestor instituții în filiale se datorează numărului mic de elevi. (sursa și foto - /bucpress.eu/gimnaziul-cu-predare-in-limba-romana-din -balcauti-a-fost-desfiintat/)

Starețul Mănăstirii Putna: “Capela Mitropoliților din Cernăuți a fost luată de autorități de la preoții noștri ortodocși români”

Starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, a transmis, joi, 15 august, la finalul Sf. Liturghii oficiate cu prilejul sărbătorii “Adormirea Maicii Domnului”, că la Cernăuți există o problemă cu capela unde își dorm somnul de veci mitropoliții Bucovinei: “Acum avem un necaz: Capela Mitropoliților din Cernăuți, unde este cimitirul, a fost luată de la preoții noștri ortodocși români și așteptăm să vedem ce vor să facă cu ea autoritățile. Nădăjduim că Dumnezeu îi va lumina”, a spus Arhimandritul Melchisedec, potrivit bucpress.eu, care citează News Bucovina.

Starețul a menționat că în Capela Mitropoliților își dorm somnul de veci toți mitropoliții: “În Cernăuți - și aș vrea să amintesc lucrul acesta-, în Cimitirul Central din Cernăuți, acolo este îngropat și Dimitrie Onciul, dar și cel care i-a fost lui Eminescu părinte și ajutor, Aron Pumnul, dar și stareți ai Putnei, dar desigur, primii mitropoliți și eu aș zice toți mitropoliții - poate doar Isaia Baloșescu, își doarme somnul de veci aici, lângă altarul Putnei - își dorm somnul de veci în acea Capelă a Mitropoliților”.

În mai 2023, reprezentanții comunității românești din Ucraina au înaintat o petiție autorităților locale din Cernăuți prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la soarta Capelei Mitropoliților Bucovinei din cimitirul vechi al orașului - un important monument istoric unde au fost reînhumați mai mulți ierarhi de seamă ai ținutului, potrivit Agenției de știri BucPress din Cernăuți.

Petiția vine ca urmare a deciziei Consiliului orășenesc Cernăuți de a transfera locașul de cult către Întreprinderea comunală municipală “Rezervația istorică și culturală a cimitirului de pe str. Zelena”. Acest lucru a stârnit îngrijorarea comunității românești. Ulterior petiția a fost respinsă.

(sursa - bucpress.eu/staretul-manastirii-putna-capela-mitropolitilor-din-cernauti-a-fost-luata-de -autoritati-de-la-preotii-nostri-ortodocsi-ro…)

Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociației Național-Culturale “BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina):

BIFĂRI (realizări), după 3 ani de zile (de la întrevederea dintre ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, 19 iunie 2021- n.red.):

* S-au identificat, parțial, soluții durabile pentru drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.

*NU s-a reactivat Comisia mixtă interguvernamentală privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și NU s-au finalizat negocierile pe marginea Protocolului de cooperare bilaterală româno-ucraineană în domeniul învățământului.

* Ucraina a recunoscut, de facto, identitatea între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”.

* NU se cunoaște stadiul demersurilor aflate în curs privind extinderea reprezentării consulare în cele două state, prin înființarea unui Birou consular la Ismail (planificat de MAE al României pentru anul 2025), parte a Consulatului General al României la Odessa și, respectiv, a unui Consulat al Ucrainei la Sighetu Marmației.

CONCLUZII:

S-a și lucrat. S-au și pierdut timp și resurse, inclusiv resurse umane... (facebook.com/anatol.popescu)

Grupaj informativ de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu