Muzeul Județean Mureș: Studiu despre obiceiuri tradiționale cu potențial de promovare turistică

Distribuie pe:

Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș a prezentat vineri, la Saschiz, un studiu despre obiceiuri tradiționale cu potențial de promovare turistică a zonei GAL Dealurile Târnavelor, obiceiuri vii sau dispărute, în cadrul “Sărbătorii tradițiilor și obiceiurilor locale”.

Studiul a fost realizat de cercetătorul Laura Pop și de muzeograful Orsolya Tatai, iar între obiceiurile cercetate s-au aflat Colindatul de Crăciun, obiceiuri de la Lăsatul Secului în Postul Paștelui (Rihtog, Fosnic, Fărșang), obiceiuri de Paști, Balul strugurilor, șezătoarea, dar și obiceiuri din ciclul vieții, cum ar fi nunta țărănească.

Cercetătorul Laura Pop a arătat că studiul a fost realizat în județul Mureș, la Albești, Boiu, Țopa, Șaeș, Daneș, Nadeș, Saschiz, Mihai Viteazu, Cloașterf, Archita, Feleag și în județul Sibiu, la Mălâncrav, Richiș și Copșa Mare.

“Între obiceiurile tradiționale păstrate sunt: la români, colindatul tradițional al cetei de feciori, «îmbăniții» - la Albești; «băgații» la Boiu, Țopa, colindatul cetei de feciori la Saschiz; Zooritul - la Boiu, Albești; mersul cu icoana, Craii - la Daneș, Seleuș; Străjeritul de Paști - la Daneș; la sași - Kronenfest, sărbătoarea coroanei la Mălâncrav (până în 2023), în prima duminică după Sf. Petru și Pavel; la maghiari - Fărșangul la Vânători, balul strugurilor la Mureni, comuna Vânători. La romi, găsim o serie de obiceiuri tradiționale, preluate fie de la români, fie de la sași, pe care continuă să le practice, cum ar fi colindatul, la Albești, de exemplu, au o ceată de colindat separată și colindă o parte din vechile colinde ale românilor”, a arătat Laura Pop.

O serie de obiceiuri tradiționale nu se mai practică, dar au rămas în memoria comunității, între acestea regăsindu-se Rösseltanz de la Saschiz, la sași, Obiceiurile de nuntă la românii de la Boiu și Țopa, Cununa la seceriș, la români; Pălălugăra la Mălâncrav, la români; Șezătoarea; Călușarii - la Boiu; Mersul cu “capra” de Crăciun - la Albești.

“Multe obiceiuri s-au păstrat doar pe scenă, la festivaluri, ele ne mai fiind performate ca atare în comunitate: șezătoarea, nunta tradițională, obiceiurile de seceriș, călușarii, mersul cu capra”, a precizat cercetătorul.

“Sărbătoarea tradițiilor și obiceiurilor locale” a fost organizată, vineri, la Saschiz, în proiectul de cooperare “Promovarea patrimoniului cultural din teritoriile GAL Dealurile Târnavelor și GAL Defileul Mureșului Superior”, implementat prin PNDR 2014-2020.

În cadrul evenimentului a fost organizată și o expoziție în aer liber, FotoEtnografica, în centrul localității Saschiz, vizite la standurile meșteșugarilor și artizanilor locali din comunele GAL Dealurile Târnavelor, fiind prezentat obiceiul secerișului, de către Grupul folcloric Târnava, din Țopa.

La “Sărbătoarea tradițiilor și obiceiurilor locale” au mai participat Ansamblul folcloric “Românașul” din Albești, Ansamblul “Cununa Călimanilor” din Deda și interpreții de muzică populară Lorena Filipescu și Vasilică Balogh. (Agerpres)

Lasă un comentariu