Al treilea Punct Gastronomic Local din Mureș a fost deschis în Chețani

Distribuie pe:

“Felicitări familiei tinerilor gospodari Enikõ și Sorin Chiorean, în ograda cărora a fost autorizat acest al treilea punct gastronomic din județul Mureș și care va reprezenta o nouă carte de vizită pentru comună! Tot datorită lor am descoperit laleaua pestriță la Grindeni, zona fiind acum rezervație”, a scris deputata Dumitrița Gliga pe pagina sa oficială de Facebook.

Este cel de al treilea Punct Gastronomic Local (PGL) autorizat din județul nostru după cel din Viișoara și cel din Ibănești Pădure.

“Județul Mureș are la îndemână o resursă încă insuficient exploatată și încurajată, cu materii prime de valoare și un patrimoniu cultural al tradițiilor de invidiat, inclusiv în ceea ce privește rețetele culinare autentice - românești, ungurești, secuiești sau săsești”, a mai transmis deputata care a menționat că, de curând, Camera Deputaților a adoptat legislația specifică acestui domeniu pentru a încuraja producătorii locali în vederea valorificării potențialului turistic al țării.

Am adoptat de curând în Camera Deputaților legislația specifică acestui domeniu, tocmai pentru a încuraja producătorii locali și a se putea pune și astfel în valoare potențialul turistic al țării.

PGL au meniuri și reguli cu totul diferite față de cele ale restaurantelor.

Meniul punctelor gastronomice este diferit de al restaurantelor:

- există un singur meniu zilnic, specific zonei în care își desfășoară activitatea, cuprinzând o gamă sortimentală restrânsă, (cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și, eventual, două feluri de desert);

- mâncarea trebuie preparată și oferită pentru consum în decursul aceleiași zile;

- metodele de preparare sunt pe cât posibil tradiționale;

- alimentele trebuie să fie preparate numai de proprietar sau de membrii familiei acestuia;

- în ceea ce privește materiile prime, se pune accent pe acele produse autohtone specifice zonei în care punctul gastronomic își desfășoară activitatea.

Înregistrarea sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor a Punctului Gastronomic Local de către persoanele fizice se realizează în baza atestatului de producător însoțit de copia carnetului de comercializare, a carnetului de membru vânător vizat pe anul în curs, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizației de recoltare a produselor forestiere nelemnoase eliberată de autoritățile competente, după caz, în conformitate cu prevederile legislației specifice în vigoare. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu