Alain Delon, monstru sacru al cinematografiei franceze, s-a stins din viață

Distribuie pe:

Alain Delon, monstru sacru al cinematografiei franceze, a murit la vârsta de 88 de ani, au anunțat duminică dimineață cei trei copii ai actorului într-un comunicat comun, informează AFP și Reuters.

“Alain Fabien, Anouchka, Anthony, precum și Loubo (câinele său) anunță cu imensă tristețe moartea tatălui lor. S-a stins în pace, în locuința din Douchy, înconjurat de cei trei copii și de apropiați”, anunță comunicatul.

“Actorul din «Plein soleil» și din «Samourai» merge să se întâlnească cu (Fecioara) Maria printre stelele care îi erau atât de dragi inimii sale. Familia vă roagă să-i respectați intimitatea în acest moment de doliu extrem de dureros”, au mai precizat cei trei copii. Actorul a decedat “la primele ore ale nopții”, au precizat aceștia.

Deși a avut foarte puține roluri în cinema după sfârșitul anilor 1990, Alain Delon a ținut primele pagini ale ziarelor în vara anului 2023 când cei trei copii ai săi au depus plângere împotriva lui Hiromi Rollin, prezentată câteodată drept partenera actorului, pe care au acuzat-o că profită de starea de vulnerabilitate a tatălui lor.

Cei trei copii ai actorului au fost implicați într-un război mediatic și juridic pe tema stării de sănătate a vedetei, care a fost diagnosticată cu limfom și suferise un AVC în 2019.

În 2019, Alain Delon a revenit pe covorul roșu de la Cannes unde a primit un Palme d'or onorific. “Este puțin un omagiu postum, dar primit în timpul vieții”, a spus atunci actorul.

Alain Delon a devenit celebru după ce a jucat în două filme ale regizorului italian Luchino Visconti, “Rocco and His Brothers” (1960) și “The Leopard” (1963), scrie Reuters.

A jucat alături de venerabilul actor francez Jean Gabin în “Melodie en Sous-Sol” (1963), în regia lui Henri Verneuil, iar apoi a avut succes cu rolul din “Le Samourai” (1967), în regia lui Jean-Pierre Melville. Delon a strălucit în rolul unui ucigaș plătit în acest film cu dialog minimal și multe scene solo.

Alain Delon a devenit un star în Franța și a fost adorat în Japonia, dar nu a cunoscut succesul la Hollywood în ciuda faptului că a jucat alături de giganți ai cinemaului american, cum ar fi Burt Lancaster, în “Scorpio” (1973).

În 1970 a apărut alături de actorul francez Jean-Paul Belmondo în pelicula “Borsalino”, în rolul unor gangsteri care intră în conflict din cauza unei femei.

Lista filmelor de succes ale actorului francez include thrillerul erotic din 1969 “La Piscine”, în care joacă alături de partenera sa de atunci din viața reală, Romy Schneider, într-o saga de gelozie și seducție plasată pe Riviera Franceză.

Actorul s-a născut pe 8 noiembrie 1935, lângă Paris. La vârsta de patru ani a fost dat în plasament după ce părinții săi au divorțat.

A fugit de acasă cel puțin o dată și a fost exmatriculat de mai multe ori din internate înainte să se înroleze în Marină la vârsta de 17 ani și să servească pe frontul din Indochina, pe atunci colonie franceză. A dat și aici de necazuri din cauza unui jeep furat.

S-a întors în Franța la mijlocul anilor 1950 și s-a angajat hamal în piața alimentară din Paris, Les Halles. Își petrecea timpul în Pigalle, “cartierul roșu” al Parisului, după care migra către cafenele din zona boemă St. Germain des Pres.

L-a cunoscut pe actorul francez Jean-Claude Brialy care l-a dus la Festivalul de la Cannes, unde Delon a atras atenția unui căutător de talente american care i-a aranjat o probă.

A debutat în cinema în 1957, în pelicula “Quand la femme s'en mele”. Delon a fost totodată și antreprenor, folosindu-și imaginea pentru a promova cosmetice de firmă sau pariind în curse de cai alături de vechi prieteni din lumea interlopă. A investit în cai de curse alături de Jacky “Le Mat” Imbert, un personaj notoriu de pe scena interlopă din Marsilia.

Prieteniile dubioase ale lui Delon au ajuns în atenția publicului când un fost bodyguard și confident, un tânăr iugoslav pe nume Stefan Markovic, a fost găsit decedat într-un sac de plastic, împușcat în cap și aruncat la o groapă de gunoi din apropierea Parisului.

Actorul a fost interogat de poliție fără să fie formulate acuzații împotriva sa, iar “Afacerea Markovic” s-a transformat într-un scandal național.

Bărbatul pe care poliția l-a acuzat de uciderea lui Markovic - și care ulterior a fost achitat - era Francois Marcantoni, patronul de cafenea și prieten al lui Delon, care prosperase în agitația cartierului Pigalle după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Delon își exprima cu tărie părerile în afara scenei, care, deseori, nășteau controverse - ca atunci când a spus că regretă abolirea pedepsei cu moartea și când s-a exprimat dezaprobator pe tema căsătoriilor între persoane de același sex, legalizate în Franța în 2013.

Printre partenerele romantice ale lui Delon s-au numărat Romy Schneider și Nico, un fost model devenită cântăreață, alături de care a avut un fiu. În 1964 s-a căsătorit cu Nathalie Barthelemy și a devenit pentru a doua oară tată. După divorțul de Nathalie Barthelemy, a avut o relație de 15 ani cu actrița Mireille Darc. A mai avut doi copii cu fotomodelul olandez Rosalie van Breemen.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a adus duminică un omagiu “monumentului francez” Alain Delon,  salutând “rolurile legendare” ale unui actor care “a făcut oamenii să viseze”, informează AFP.

“Mr. Klein și Rocco, Ghepardul și Samuraiul, Alain Delon a dat viață unor roluri legendare și a făcut oamenii să viseze. Și-a împrumutat chipul de neuitat pentru a ne bulversa viețile”, a scris pe platforma X președintele francez. “Melancolic, popular, secret, a fost mai mult decât un star: un monument francez”, a adăugat președintele.

“Balul s-a terminat. Tancredi merge să danseze cu stelele...”, a reacționat, într-un mesaj trimis AFP, actrița italiană Claudia Cardinale la aflarea veștii dispariției lui Alain Delon, alături de care a jucat în filmul “Ghepardul”.(Agerpres)

Lasă un comentariu