Președintele bulgar a ratificat legea anti LGBT

Distribuie pe:

Președintele bulgar Rumen Radev, apropiat al Moscovei, a semnat joi decretul ce permite unei legi controversate împotriva “propagandei” LGBT + să intre în vigoare, ignorând astfel o cerere de veto a Consiliului Europei, informează AFP.

“Șeful statului și-a exprimat opinia cu privire la amendament, semnând un decret pentru a fi publicat” în Jurnalul Oficial, a anunțat președinția bulgară într-un comunicat.

Săptămâna trecută, Parlamentul bulgar a adoptat cu o largă majoritate o nouă legislație copiată după cele din Ungaria și Rusia și care interzice școlilor să “încurajeze” orientarea sexuală “non-tradițională” și identitatea de gen “diferită de cea biologică”.

Noul amendament a provocat numeroase proteste: 70 de ONG-uri bulgare au cerut șefului statului să facă uz de dreptul său de veto pentru a împiedica punerea în aplicare a acestuia și 6.000 de persoane au semnat o petiție.

Au fost organizate două manifestații ce au reunit fiecare circa 200 de persoane și o nouă reuniune este prevăzută să aibă loc joi la Sofia împotriva acestui text, considerat de către opozanții săi contrar legislației Uniunii Europene (UE), din care Bulgaria face parte.

Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului își exprimase “profunda îngrijorare” și îl îndemnase pe Radev “să nu semneze” legea, cerându-le autorităților acestei țări din Balcani “să combată discriminarea și retorica ostilă la adresa persoanelor LGBT+, inclusiv odată cu apropierea alegerilor”.

El făcea aluzie la campania electorală în curs în Bulgaria, țară ce traversează o gravă criză politică și care, prea divizată pentru a găsi o majoritate care să formeze un guvern stabil, organizează în această toamnă al șaptelea rând de alegeri legislative din 2021 încoace. (Agerpres)

Lasă un comentariu