“Variola maimuței” - urgență de sănătate publică de interes internațional

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox (“monkey pox”), boală cunoscută anterior drept variola maimuței, o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecție virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în țările vecine. S-a înregistrat primul caz într-o țară europeană - Suedia.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an și cel puțin 500 de persoane au murit, conform declarațiilor făcute de șeful OMS.

Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în țările vecine.

Mpox este o boală virală care se răspândește de la animale la om, însă se poate transmite și prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanșează simptome similare gripei și apariția unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt ușoare, dar în anumite condiții boala poate ucide.

Persoanele cu variola maimuței prezintă adesea o combinație a următoarelor simptome: febră; dureri de cap; frisoane; epuizare; umflarea ganglionilor limfatici; dureri de spate și dureri musculare; leziuni ale membranei mucoase și erupții pe piele.

Erupția poate apărea înainte sau după celelalte simptome și este în general localizată pe față, mâini, picioare, în jurul organelor genitale sau anusului.

Leziunile cutanate vor arăta la început ca niște pete roșii reliefate, care se transformă în vezicule umplute cu lichid, iar apoi fac crustă și cad înainte ca pielea să se vindece complet.

Majoritatea persoanelor care au variola maimuței se vindecă fără nicio complicație. Cazurile nou identificate trebuie supuse unei evaluări medicale pentru determinarea gravității și a factorilor de risc (de exemplu, afecțiuni preexistente sau medicamente care afectează imunitatea, infecție HIV netratată etc.). Pacienții cu forme grave ale bolii pot necesita spitalizare și/sau tratament cu medicamente antivirale.

Variola maimuței poate fi prevenită prin evitarea contactului apropiat cu persoanele infectate și prin bune practici de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor cu săpun și apă. Vaccinarea împotriva variolei, o boală cauzată de un virus înrudit, oferă o oarecare protecție împotriva variolei maimuței.

(surse - who.org, vaccination-info, europa.eu) (Sursa foto: timesofindia.indiatimes.com) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu