Duhovnici români

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Cleric romano-catolic, paroh al catedralei Sfântul Iosif din București, consacrat în clandestinitate în perioada interdicției din regimul comunist ca episcop, administrator al Arhidiecezei din București, deținut politic timp de 13 ani (Joseph) - Primele litere din catechism! 2) Vin în stol! - Doctor în teologie, Episcop clandestin de Maramureș al Bisericii Unite cu Roma, care în perioada interdicției din regimul comunist a fost urmărit, prigonit și arestat (Ioan). 3) “National Renewable Energy Laboratory” (siglă) - Preot paroh la catedrala din cartierul clujean Mănăștur, distins în anul 2019 cu “Crucea Patriarhiei” (Vasile). 4) Arhimandrit și stareț al Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț care, urmărit fiind de Securitate, s-a ascuns în mai multe rânduri în pădurile și munții din Moldova; iscusit autodidact, este autorul mai multor cărți religioase (Cleopa) - Comună-martir în județul Sălaj cu o biserică reformată, monument istoric, construită în secolul al XVI-lea - “Low Carton Energy” (acronim). 5) “Și ne izbăvește pe noi de tot..., primejdia și nevoia”, fragment dintr-o rugăciune creștină (nom.) - Părinte arhimandrit, mare duhovnic la mănăstirile Plumbuita și Recea (Mureș), sigurul preot care a practicat spovedania în comun; a pătimit în închisorile comuniste de la Galați, Văcărești, Jilava, Gherla și Aiud și este autorul volumului “A fost frumos la Gherla” (Ioan). 6) “Home Use Only” (acronim) - Așezate în naos! - În centrul altarelor! 7) Cunoscut actor român, aflat pe genericul filmului “Golgota”, în regia lui Mircea Drăgan (Gheorghe) - Inima lui Abel! 8) Loc plin de încântare și de fericire unde potrivit credinței religioase ar ajunge după moarte sufletele celor care respectă preceptele religiei - Ierarh al Bisericii Unite cu Roma, episcop de Făgăraș cu sediul la Blaj, cel care în anul 1792 a adresat împăratului Leopold al II-lea memoriul intitulat “Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae” (Ioan). 9) Cleric romano-catolic franciscan minorit, consacrat în clandestinitate în anul 1948 ca și Episcop titular pentru Dieceza de Iași, prigonit și arestat de Securitate; memoria îi este cinstită printr-un monument în localitatea natală Valea Mare, județul Bacău (Ioan) - Numele arab al lui Iisus Hristos - Inima lui Irod! 10) Cap de teolog! - Mare duhovnic ortodox al Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, Constanța; a pătimit în închisorile comuniste alături de Părintele Iustin Pârvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic și Mircea Vulcănescu (Arsenie). 11) Preot ortodox român, legionar și disident anticomunist, condamnat la 21 de ani de închisoare, stabilit ulterior în SUA; este înmormântat la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț (Gheorghe Calciu).

VERTICAL: 1) Scriitor, critic literar, eseist, Doctor în drept și publicist de origine evreu, care s-a convertit la religia creștin-ortodoxă în închisoarea de la Jilava, unde era condamnat la 12 ani de muncă silnică pentru că a refuzat să depună mărturie împotriva lui Constantin Noica; a fost bibliotecar la Mănăstirea Rohia și este autorul unei opere unice în literatura română “Jurnalul Fericirii” (Nicolae). 2) Primii coriști! - Episcop ortodox român al Argeșului și apoi al Hușilor, unul din nenumărații ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care a intrat în conflict cu regimul comunist; a murit otrăvit în anul 1949 (Grigorie) - “All Unidirecțional Error Detecting” (acronim). 3) Sfânt, fost arhimandrit, ctitorul Mănăstirii Tismana din Oltenia și al Mănăstirii Vișina de pe Valea Jiului; spre sfârșitul vieții s-a retras la Mănăstirea Prislop, unde a caligrafiat un Tetravanghel, considerat cea mai veche carte datată din Țara Românească (de la Tismana). 4) Tânăr teolog, hirotonisit diacon la Mănăstirea Cotmeana din județul Giurgiu în anul 2020 (Ionuț Alexandru) - “Advanced Power Management” (acronim). 5) Cuvânt cu care atragem atenția cuiva - Personaj feminin din mitologia poporului român, întruchipare mai ales a bunătății și frumuseții, căreia i se atribuie puteri supranaturale și darul nemuririi - Intrarea în Aiud! 6) “Euro American Liberty Institute” (siglă) - Credincioșii, considerați în raport cu preotul - “Integrated Product Team” (acronim). 7) La orgă! - Trena popilor! - Episcop romano-catolic, Arhiepiscop al Arhidiecezei din București, cercetat de Securitate, cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Franciscană din Orăștie; a murit în condiții suspecte, probabil otrăvit (Alexandru). 8) Mulură rotundă de la baza sau capitelul unei coloane - Preot român arhimandrit, fost stareț al Mănăstirii Râmeți timp de 16 ani; a fost urmărit de autoritățile civile, arestat și condamnat la 10 ani de muncă silnică (Evloghie) - Ustensile de cusut. 9) Oraș antic, pe ruinele căruia romanii au construit orașul Romula - Ieșirea din Agapia! 10) Duhovnic iscusit la biserica Izvorul Tămăduirii din satul Roșu, comuna Chiajna, județul Ilfov (Ion) - Doctor în Teologie și cleric romano-catolic, episcop Auxiliar al Diecezei de Timișoara, arestat de Securitate în anul 1951 și condamnat la 13 ani de închisoare, pe care i-a executat în temnițele grele din București, Pitești, Râmnicu Sărat, Jilava, Dej și Gherla (Adalbert). 10) Ieromonah, teolog și artist plastic român, stareț la mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, arestat de Securitate; la mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului se perindă zilnic sute de pelerini (2 cuv.).

Dicționar: RAUS, ISA, UDREA, BRE, MALVA, CIUCĂ.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Nume și locuri sacre”, apărut în 10 august 2024: ANDREI, EFES, RAVENNA, RAU, SR, IAD, MALM, ECIN, IRAN, U, NICULA, STIL, ISE, E, CLARE, EA, AUR, I, LU, B, OS, CONIAC, OA, ITALIENI, CRINI, G, DDU, AMRITSAR, AC.

Lasă un comentariu