Într-un articol foarte interesant, care a apărut în “Revista 22” (în numărul din 25 iunie 2024), vezi linkul de la subsolul acestui text, profesorul universitar doctor Armand Goșu, profesor asociat la “Universitatea București” și comentator de politică externă pentru spațiul ex-sovietic, a explicat “despre cum agresiunea Rusiei a resetat relațiile dintre România și Ucraina”.

De-a lungul anilor, începând din 1998, de când se organizează “Universitatea de Vară”, am întâlnit aici, la Izvoru Mureșului, dar și la “Congresul Spiritualității Românești” de la Alba Iulia, diverși lideri ai comunității de români care trăiesc în Ucraina (cca. 500.000), începând cu portavocea românilor din Ucraina, regretatul poet Vasile Tărâțeanu(1945-2022), și continuând cu Viorica Bojescu, deputatul Ion Popescu, Anatol Popescu, Eugen Pătraș ș.a., cu toții mari luptători pentru drepturile românilor care trăiesc în Ucraina. De la ei, dar și prin intermediul Agenției de știri din Cernăuți, “BucPress”, am aflat realitățile din comunitățile de români care trăiesc în regiunile Transcarpatia, Cernăuți și Odesa.

În zona învățământului, după rezolvarea problemei cu… “limba moldovenească”, via Chișinău, lucrurile au început să se miște cât de cât și în Ucraina.

Iată o perspectivă oferită de profesorul Armand Goșu:

“Dușul rece a venit în toamna 2020, când Ministerul Afacerilor Externe a inventat un nou obstacol în calea îmbunătățirii relațiilor dintre București și Kiev. Ministrul Bogdan Aurescu a cerut ca Ucraina «să recunoască oficial inexistența limbii moldovenești». Răspunzând unei cereri…, Ministerul Afacerilor Externe al României subliniază faptul că de doi ani solicitarea «a fost reiterată în toate contactele», la toate nivelurile. Ca și de alte dăți, M.A.E. a greșit destinatarul, problema era în altă parte, anume în Republica Moldova, la Chișinău. După ce – în primăvara 2023 – Parlamentul de la Chișinău a îngropat «limba moldovenească» printr-o lege care elimină din Constituție referirile la ea și le înlocuiește cu “limba română”, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că și Ucraina va abandona referirile la limba moldovenească, cu ocazia vizitei la București, la 10 octombrie. O săptămână mai târziu, la 18 octombrie, cu ocazia primei ședințe comune de guvern, premierul Marcel Ciucă a anunțat “victoria diplomatică”. Pentru Ucraina, subiectul nici măcar nu exista. În cazul miniștrilor români, participanți la prima ședință de guvern, aproape jumătate din declarații se referă la “inexistența limbii moldovenești”, de parcă acesta ar fi fost obiectivul deplasării la Kiev. Bine că a trecut neobservată de presa internațională afirmația premierului privind faptul că limba moldovenească este o invenție a Federației Ruse.

Dar e rău că au trecut neobservate afirmațiile făcută de președintele Zelenski, în interviul oferit ProTV, cu ocazia vizitei în România, unde a fost întrebat despre… limba moldovenească. Iar el a răspuns: “Pentru o țară în război asta nu e o problemă, îmi pare rău. […] Toată această retorică referitoare la limbă, religie, minorități… sunt subiecte pe care, dacă Rusia le aude, începe o campanie de dezinformare puternică. […] Nu dați șansa Rusiei să vă dezechilibreze»“*.

Între timp, la Reuniunea N.A.T.O. de la Washington (9-11 iulie 2024),

“România a semnat cu Ucraina un «Acord bilateral de securitate»

România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis, iar Ucraina de președintele Volodimir Zelenski. Documentul a fost semnat la Washington, în marja summitului N.A.T.O., fără acordul Parlamentului României sau al C.S.A.T. Pe lângă aspectele de securitate națională care atrag România într-un război care nu-i aparține, Klaus Iohannis comite și o a doua trădare națională față de istoria și drepturile noastre imprescriptibile asupra teritoriilor românești străvechi furate de Stalin, prin recunoașterea în noul Acord a granițelor impuse de ocupanți, U.R.S.S. cu Armata Roșie, asemenea lui Emil Constantinescu în 1997, în preambulul altui summit N.A.T.O., de la Madrid”, scrie Iustina Filimon, într-o notă apărută pe activenews.ro.**

Firește, este un “Acord” cu multe angajamente, practic aproape toate, luate de România! Asta, în timp ce la Odesa găsești peste tot panouri mari pe care scrie: “Basarabia e Ucraina”!

Dincolo de toate acestea, am rămas contrariat, după ce am aflat că, la ultimul recensământ, mulți români din regiunea Odesa s-au declarat a fi… moldoveni, iar la ultimele alegeri din Ucraina, de reținut, o (mare) parte dintre românii/moldovenii de acolo a votat cu… partidele proruse din Ucraina?!

Aurel RAȚIU

Lasă un răspuns