Anul școlar 2024-2025 va funcționa după noi reguli

Distribuie pe:

Începând cu anul școlar 2024-2025, regulamentul de organizare și funcționare a școlilor și statutul elevului vor fi înlocuite, astfel încât prevederile acestora să fie puse în acord cu noua lege a învățământului preuniversitar.

Noul regulament de organizare și funcționare a școlilor, oficializat prin Ordinul ministrului Educației nr. 5.726, publicat în Monitorul Oficial nr. 795 din 12 august 2024, introduce modificări în programul secretariatelor școlare, astfel încât părinții să poată comunica mai eficient cu școala.

Concret, actul normativ stabilește că, pentru a asigura legătura părinților cu școala, secretariatele școlare vor avea un program flexibil, adică și dimineața și seara (nu doar în mijlocul zilei), cel puțin două zile pe săptămână.

Totodată, noul regulament vizează măsuri pentru elevele însărcinate sau elevii părinți, destinate protejării dreptului la educație și combaterii abandonului școlar.

În plus, este prevăzută obligația școlilor de a înscrie persoanele care nu au cod numeric personal, precum și interdicția ca profesorii să facă meditații plătite cu elevii de la clasă.

În ceea ce privește noul statut al elevului, acesta stabilește modul în care se va scădea nota la purtare din cauza absențelor nemotivate, respectiv la 40 de absențe nemotivate nota la purtare va fi scăzută cu un punct. Noul statut conține și măsura mutării temporare a unui elev care împiedică desfășurarea în condiții optime a unui curs într-o altă clasă, unde, sub supravegherea unui profesor, va desfășura o serie de activități legate de școală (va citi, își va face temele etc.).

Se menține interdicția de folosire a telefoanelor sau altor dispozitive electronice similare în timpul orelor, dar se introduce și posibilitatea ca profesorul să confiște temporar telefoanele folosite în timpul orelor de către elevi, care ulterior vor fi predate către părinții elevului.

Printre sancțiunile aplicate elevilor indisciplinați, au fost introduse observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, suspendarea pe o durată limitată de timp, preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ și exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal. (Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu