Barometru de opinie: Lipsa stabilității locului de muncă și dificultatea accesului la o locuință, obstacole majore pentru întemeierea unei familii de către tineri

Distribuie pe:

Tinerii din România doresc să fie sprijiniți în ceea ce privește piața muncii, locuințele și accesul la educație, precum și pentru orientarea și consilierea în carieră, arată concluziile unui barometru de opinie privind situația tineretului și așteptările sale, realizat de CURS la comanda Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Rezultatul barometrului de opinie a fost prezentat, luni, la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului.

O altă concluzie a barometrului arată, în privința ocupării și antreprenoriatului, că pentru tineri, “veniturile mari și siguranța locului de muncă sunt aspectele cele mai importante, probabil și din cauza incertitudinilor de care e marcat actualul context economic”.

“Accesul la un loc de muncă rămâne, în continuare, bariera principală în calea independenței tinerilor”, potrivit barometrului CURS.

În privința participării civice, tinerii “simt în mare măsură că puterea lor de a influența deciziile publice este scăzută și sunt mai puțin interesați de participarea civică”.

Referitor la calitatea vieții, situația actuală este apreciată de către tineri “drept problematică, la aceasta contribuind probabil contextul mai larg, marcat de pandemie, război și inflație”.

“Există o legătură cauzală între locul de muncă (venituri), locuință și întemeierea unei familii. De aceea, lipsa stabilității locului de muncă și dificultatea accesului la o locuință constituie obstacole majore pentru întemeierea unei familii de către tineri”, conform barometrului.

Din document reiese că este nevoie ca “educația să garanteze accesul echitabil, eliminând orice posibilă barieră care ar putea sta în calea unei educații de calitate a tinerilor”.

“Deși nemulțumiți de modul cum școala îi pregătește pentru viață, tinerii recunosc contribuția esențială a educației la succesul în viață. Tinerii caută ca prin activitățile non-formale să-și completeze și îmbunătățească educația formală”, se arată în concluziile referitoare la educație.

La capitolul mobilitate și emigrație, barometrul relevă că “plecarea în străinătate constituie, în continuare, un deziderat pentru mulți tineri din țara noastră”.

“Intenția de a pleca în străinătate indică aceleași trei «destinații principale»: a lucra temporar, studii sau pentru a se stabili definitiv”, potrivit barometrului.

Barometrul 2024, realizat de CURS la comanda Ministerului Tineretului, a presupus utilizarea unui mix de metodologii cantitative și calitative.

Studiul CURS a fost realizat cu participarea a 1.100 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, 400 de tineri vulnerabili, cuprinzând și 8 focus grupuri desfășurate cu 64 de tineri aparținând generațiilor Y, Z și Alpha.

Barometrul CURS poate fi consultat pe site-ul Ministerului Tineretului și Familiei, unde sunt prezentate și principalele proiecte pe care Guvernul, prin politici sectoriale, le derulează pentru sprijinirea tinerilor români.

În cadrul evenimentului, ministrul Tineretului și Familiei, Natalia Intotero, a subliniat că România are tineri pregătiți și de calitate care trebuie să îndrăznească și să fie determinați pentru a-și atinge țelurile.

“E foarte important să îndrăzniți și acesta este mesajul meu, care vreau să ajungă la fiecare tânăr din această țară. Ca tânăr, atunci când îndrăznești, când ești determinat, când îți urmărești cu multă muncă visul, acesta poate să se îndeplinească. (...) În cursul acestei dimineți am putut să lecturez acest barometru, tinerii au așteptări mari de la cei care conduc România, începând de la cei care au câștigat funcții de primar, consilier local, consilier județean, conducerea Consiliilor județene, urmează parlamentare, guvern și așa mai departe, dar să știți că vocea tinerilor este și auzită. Și de aceea vă spun încă o dată: îndrăzniți! La alegerile locale din 2024, foarte mulți tineri au câștigat încrederea electoratului și peste câteva luni vor depune jurământul pentru funcția de primar. Deci, vocea tinerilor este auzită, avem și tineri care sunt deja parlamentari și sunt convinsă că partidele politice vor avea o prioritate în a promova tineri, alături de femei, alături de bărbați, și de aceea vă îndemn încă o dată: îndrăzniți!”, a declarat Natalia Intotero.

În același context, ministrul Intotero i-a prezentat și pe reprezentanții României pentru perioada 2024-2025, din partea tinerilor, la Organizația Națiunilor Unite, Alexian-Arthur Stark și Patricia-Alexandra Nae, și a semnalat apariția unui volum omagial intitulat “Povestea Tineretului din România în Diplomația Globală”.

Programul Delegat de Tineret la ONU a fost inaugurat în România în 2006, fiind coordonat în prezent de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Afacerilor Externe.

La evenimentul de la Palatul Victoria au mai participat, între alții, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, șeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Ghigiu, reprezentanți ai organizațiilor și federațiilor de tineret și studenți, tineri din programul de internship al Guvernului. (Agerpres)

Lasă un comentariu