EXTERNE • EXTERNE • EXTERNE

Distribuie pe:

Iranul și aliații săi din Orientul Mijlociu ar putea ataca Israelul în următoarele 24 de ore

Iranul și aliații săi din Orientul Mijlociu ar putea lansa un atac asupra Israelului în următoarele 24 de ore, potrivit unor surse anonime citate de Fox News, citat de Agerpres.

Corespondentul în străinătate al canalului de televiziune american, Trey Yingst, a declarat că “oficialii din Orientul Mijlociu cred că ne apropiem de ora zero”, transmite luni postul de televiziune israelian i24News.

Această amenințare vine după eliminarea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, luna trecută, la Teheran, o acțiune pentru care Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea, dar nici nu a negat-o. În plus, Israelul se pregătește și pentru represalii din partea grupării șiite Hezbollah, aliatul Iranului în Liban, după eliminarea comandantului său șef, Fuad Shukr, la Beirut.

Site-ul Axios relevă o sciziune în acest sens la nivelul puterii iraniene: în timp ce noul președinte Masoud Pezeshkian încearcă să evite un răspuns prea brutal, Gardienii revoluției - armata de elită a regimului de la Teheran - insistă asupra unui atac și mai masiv decât cel din 13-14 aprilie.

În acel prim atac direct asupra Israelului, Iranul a lansat sute de drone și rachete, dar aproape toate au fost interceptate.

Această escaladare vine într-un context deja tensionat, în timp ce regiunea își ține răsuflarea în fața posibilității unui conflict deschis între Iran și Israel.

(Foto: Hepta.ro)

Rusia intensifică operațiunile pe frontul Pokrovsk din estul Ucrainei

Forțele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul Pokrovsk, în estul Ucrainei, în ultimele 24 de ore, a anunțat marți armata ucraineană, raportând cel mai mare număr de lupte în zonă într-o singură zi dintr-o săptămână, relatează Reuters.

Intensificarea luptelor are loc după ce Ucraina a lansat o ofensivă în regiunea Kursk, despre care unii analiști militari susțin că este o tentativă de a redirecționa forțele ruse de la principala lor ofensivă în estul țării.

Forțele ruse au încercat să avanseze spre hubul logistic controlat de Kiev de la Pokrovsk timp de luni de zile, avansând în zonă puțin câte puțin datorită numărului mai mare de militari.

În raportul său zilnic, statul major al armatei ucrainene a anunțat că 52 de bătălii au avut loc pe frontul Pokrovsk, o creștere vizibilă față de cele între 28 și 42 de bătălii pe zi care au fost raportate săptămâna trecută.

Ucraina a raportat pentru ultima dată un număr atât de mare de bătălii în primele zile ale lui august, înainte ca forțele ucrainene să-și lanseze ofensiva transfrontalieră în regiunea rusă Kursk.

Atacurile ruse din ultimele 24 de ore au fost concentrate în jurul satelor Hrodivka și Jelanne, aflate la circa 20 km de Pokrovsk, a precizat statul major ucrainean.

Bătăliile de pe frontul Pokrovsk au reprezentat mai mult de o treime din toate luptele care au avut loc pe frontul de 1.000 de metri, conform raportului ucrainean.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și controlează în prezent 18% din teritoriul ucrainean. Până la atacul surpriză de pe teritoriul Rusiei, Ucraina a pierdut teritoriu în fața forțelor ruse.

Turcia trimite două avioane și un elicopter în Grecia, pentru a lupta împotriva incendiilor

Turcia va trimite două avioane de luptă împotriva focului și un elicopter în Grecia, țara vecină care se confruntă cu incendii devastatoare, a anunțat luni Ministerul turc de Externe, citat de AFP, transmite Agerpres.

“Pregătirile necesare sunt în curs pentru a trimite două avioane pentru stingerea focului și un elicopter de asistență vecinei noastre Grecia, care luptă împotriva incendiilor din jurul Atentei”, a anunțat pe X purtătorul de cuvânt al MAE turc.

Cele două țări ale căror relații sunt marcate de tensiuni din cauza mai multor dosare, între care problema Ciprului, se ajută una pe alta atunci când una dintre ele este lovită de o catastrofă.

Așa de pildă a fost cazul când sudul Turciei a fost devastat de un puternic seism în februarie 2023 sau în cazul incendiilor frecvente care fac ravagii în Grecia în timpul verii.

Lasă un comentariu