INTERNE • INTERNE • INTERNE

Distribuie pe:

Atenție fermieri! AFIR primește cereri de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare din PNDR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lansează sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, a anunțat vineri instituția.

Conform sursei citate, fermierii pot depune cererile de finanțare începând cu data de 12 august, ora 9:00, până la data limită de 18 octombrie 2024, ora 16:00.

“Fondurile disponibile pentru cea de-a șasea sesiune aferentă submăsurii 17.1 Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor sunt în valoare 30.416.346 euro, cu posibilitatea suplimentării acesteia în funcție de interesul manifestat de solicitanți, astfel încât să poată beneficia de finanțare toate cererile declarate eligibile”, se menționează în comunicat.

AFIR precizează că, în această sesiune, se primesc cereri de finanțare aferente sectorului vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă aferente anului 2023 și pentru culturile de primăvară aferente anului 2024), dar și pentru sectorul zootehnic (pentru polițele încheiate în anul 2024). Reprezentanții AFIR susțin că sprijinul nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier.

România, al patrulea cel mai mic preț la energie din UE

România a avut în primul trimestru din 2024, al patrulea cel mai mic preț la gaze naturale din Uniunea Europeană și al cincilea la energie electrică, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care citează datele Eurostat.

“O veste bună vine de la Eurostat: România continuă să aibă printre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din Uniunea Europeană! În primul trimestru al anului 2024, țara noastră a avut al patrulea cel mai mic preț la gaze naturale și al cincilea la energie electrică. Suntem încrezători că această tendință va continua și în trimestrul al doilea, datorită ajustării și prelungirii schemei de plafonare a prețurilor până la 31 martie 2025”, a scris ministrul, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că, deși perioada caniculară a adus prețuri mai mari pe piețele spot, acestea nu au avut un impact negativ asupra facturilor primite de gospodării.

“Din datele primite pentru luna iunie de la principalii furnizori de energie electrică, prețurile facturate au fost cu până la 14% mai mici decât plafonul stabilit, protejând astfel consumatorii și bugetul de stat”, a precizat Burduja.

Acesta a reiterat că investițiile strategice sunt prioritare și a reamintit că săptămâna trecută au fost semnate alte 25 de contracte de finanțare, în valoare de peste 3,5 miliarde de lei, pentru modernizarea rețelelor electrice de distribuție.

“În total, am atras pentru rețele, finanțări europene nerambursabile de aproape 7,5 miliarde de lei, mai mult decât în ultimele trei decenii! Și veștile bune continuă: în toamnă lansăm un apel competitiv pentru investiții în capacități de stocare a energiei electrice, în valoare de 150 milioane de euro. Principala preocupare a mea și a echipei de la Ministerul Energiei rămâne protejarea consumatorilor și asigurarea accesului la energie la prețuri corecte, acum și în viitor”, a punctat ministrul Energiei.

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă ediție a titlurilor Tezaur, cu dobândă neimpozabilă

Românii pot cumpăra, începând de ieri, 12 august, titluri de stat Tezaur, cu maturități de unu și trei ani, cu dobânzi anuale de 5,8% și, respectiv, 6,6%.

Conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor, titlurile de stat pot fi cumpărate între 12 august 2024 și 5 septembrie 2024 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului.

Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont Junior;

Între 12 august 2024 și 6 septembrie 2024 titlurile de stat pot fi cumpărate de la sediul unităților Trezoreriei Statului, respectiv între 12 august 2024 - 5 septembrie 2024 în mediul urban și 12 august 2024 - 4 septembrie 2024 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale CN Poșta Română SA.

“Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

“Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile”, precizează ministerul.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Tot în această perioadă se desfășoară a patra ediție a Programului de titluri de stat Fidelis din 2024 desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory, Rock FM, în care donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă.

“Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadență la un an, având o dobândă de 6,80%. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei. Perioada de desfășurare este 8-20 august 2024”, se menționează în comunicat.

Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.176 lei în luna iunie a acestui an, fiind mai mare cu 58 lei (+1,1%) față de mai 2024, conform datelor publicate luni de Institutul Național de statistică (INS).

Câștigul salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decât în luna anterioară. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de editare (11.614 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.798 lei).

În luna iunie 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de editare, cu 30,2%, și în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, cu 10%.

Lasă un comentariu