Ministrul Culturii: “Restaurăm conservăm și valorificăm patrimoniul național” - buget record de 400 milioane de lei

Distribuie pe:

Într-o recentă postare pe pagina oficială a Ministerului Culturii, Raluca Turcan, ministrul de resort, trece în revistă principalele proiecte deblocate sau accelerate datorită eforturilor echipei din instituția pe care o conduce și colaborării cu Institutul Național al Patrimoniului, proiecte având ca obiectiv conservarea și promovarea patrimoniului cultural:

A fost completat cadrul legal al apelului de finanțare “Timbrul Monumentelor Istorice” pentru a include și sume bugetare suplimentare, făcând posibilă alocarea unui buget record de peste 400 milioane lei pentru restaurarea și conservarea patrimoniului cultural.

Această schimbare a îmbunătățit semnificativ mecanismul de finanțare și a amplificat efectele investițiilor în patrimoniul național. Fondurile vizează proiecte esențiale, precum Case Memoriale, Muzee în aer liber, Edificii de cult, Gări și Restaurare, după cum urmează: 87.950.000 lei pentru subprogramul “Case Memoriale”, dedicat conservării și promovării caselor marilor personalități ale culturii românești; 85.250.000 lei pentru subprogramul “Edificii de cult”, inclusiv biserici; 82.500.000 lei pentru subprogramul “Muzee în aer liber”, care sprijină dezvoltarea muzeelor în aer liber și implicarea meșterilor locali; 110.000.000 lei pentru subprogramul “Restaurare”, dedicat restaurării și conservării clădirilor istorice; 83.250.000 lei pentru subprogramul “Gări”, care va fi lansat în curând și vizează conservarea și revitalizarea infrastructurii feroviare, elemente cheie ale patrimoniului nostru național.

“Aceste proiecte reprezintă un angajament solid pentru România: restaurăm, conservăm și valorificăm patrimoniul național. Continuăm să transformăm viziunea în realitate, asigurându-ne că patrimoniul cultural românesc rămâne un simbol al identității și tradițiilor noastre!”, precizează ministrul. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu