Ciucă joacă ultima carte?

Distribuie pe:

Controversa din jurul cărții “Un ostaș în slujba țării” a lui Nicolae Ciucă a scos la iveală o serie de probleme care depășesc simpla lansare a unei autobiografii. Această carte, care a fost anunțată inițial pentru lansare în luna iunie 2024 și apoi amânată pentru august, a devenit un subiect de dispută politică nu doar din cauza conținutului său, ci și a modului în care a fost promovată și finanțată.

Acum, când Nicolae Ciucă este perceput ca un posibil candidat la alegerile prezidențiale, această carte pare să fie mai mult decât o simplă relatare a vieții sale, devenind un element esențial al campaniei sale politice. Deși Ciucă a afirmat că “nu este un program electoral, ci despre mine” și că încasările din vânzări vor fi donate în scopuri caritabile, criticile nu au întârziat să apară.

Unul dintre cele mai controversate aspecte ale promovării acestei cărți este suma imensă alocată pentru publicitate. Se estimează că PNL a cheltuit 510.000 de euro doar pentru închirierea panourilor publicitare într-o singură lună, ceea ce ridică suspiciuni serioase cu privire la utilizarea fondurilor publice. Într-un context în care aceste sume ar putea ajunge până la 4 milioane de euro, mulți se întreabă dacă nu cumva aceste resurse ar fi fost mai bine utilizate în alte scopuri, mai ales având în vedere că banii provin din subvenții de la stat.

Liderii PSD nu au ezitat să critice această situație. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că este inadmisibil ca fondurile publice să fie utilizate în acest mod, subliniind că “acești bani ar fi trebuit să fie investiți în proiecte pentru oameni, nu în promovarea unei cărți care, practic, face parte dintr-o campanie electorală”. Acesta a avertizat că astfel de acțiuni pot submina serios încrederea în coaliția de guvernare, sugerând că “dacă aceste practici continuă, vom fi nevoiți să reevaluăm parteneriatul cu PNL”.

Un alt lider PSD, Sorin Grindeanu, a subliniat că acest tip de cheltuieli sunt “nu doar imorale, ci și ilegale”, referindu-se la faptul că subvențiile pentru partidele politice ar trebui folosite strict pentru activități politice legitime, nu pentru promovarea personală. “Am ajuns în situația în care fondurile publice sunt folosite pentru a susține ambițiile politice ale unui singur om, în detrimentul interesului general”, a declarat Grindeanu într-o conferință de presă.

În replică, liderul PNL a încercat să minimizeze impactul acestor critici, declarând că “durerea nu este la cel care este atacat, ci în partea cealaltă. Asta înseamnă că doare și nu putem decât să ne vedem în continuare de drum”.

În plus, George Simion, liderul AUR, a anunțat că va depune o plângere penală împotriva lui Nicolae Ciucă și a PNL pentru utilizarea abuzivă a fondurilor publice. “Nu putem tolera o asemenea sfidare la adresa cetățenilor români. Este evident că această carte nu este decât o încercare disperată de a-și construi o imagine pentru alegerile prezidențiale, pe banii contribuabililor”, a afirmat Simion.

Aceste tensiuni nu fac decât să adâncească criza din interiorul coaliției de guvernare. În timp ce PNL încearcă să minimizeze impactul scandalului, considerând că atacurile sunt parte dintr-o campanie electorală obișnuită, PSD pare din ce în ce mai nemulțumit de parteneriatul cu liberalii. Este foarte posibil ca această dispută să ducă la o reevaluare a colaborării dintre cele două partide, mai ales în contextul apropierii alegerilor prezidențiale.

Acest caz evidențiază un exemplu clar de cum politicile și strategiile de marketing pot fi confundate cu campanii electorale, punând sub semnul întrebării etica și transparența utilizării banilor publici. În loc să fie un simplu proiect personal, “Un ostaș în slujba țării” riscă să fie percepută ca o manevră electorală mascată, subminând încrederea publicului în clasa politică și în modul în care aceasta administrează resursele publice.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu