Atenție! Nu cumpărați apă minerală depozitată la soare! Amenzi usturătoare aplicate de Protecția Consumatorilor

Distribuie pe:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat cu amenzi în valoare totală de circa 2 milioane lei mai mulți operatori economici care comercializau apă minerală naturală și apă de izvor, în urma controalelor efectuate în prima jumătate a lunii iulie.

Conform unui comunicat remis Agerpres, ANPC a desfășurat la nivelul întregii țări o serie de acțiuni de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a apelor minerale naturale și a apelor de izvor.

Astfel, au fost controlați 705 operatori economici (72 distribuitori, 8 producători, 618 magazine și 7 stații de distribuție carburanți) care comercializează produsele vizate, constatându-se abateri la 583 dintre aceștia.

Totodată, a fost verificată o cantitate de circa 1,2 milioane litri apă minerală naturală și apă de izvor, constatându-se că aproximativ 200.000 litri nu respectau prevederile legale în vigoare.

În urma deficiențelor constatate, comisarii au aplicat 427 de amenzi contravenționale însumând circa 2 milioane lei și au dat 220 de avertismente.

De asemenea, inspectorii ANPC au dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a unei cantități de 150.000 litri de apă minerală naturală și apă de izvor îmbuteliată în valoare de 330.000 lei, precum și oprirea temporară de la comercializare a 7.500 litri apă minerală naturală și apă de izvor până la remedierea neconformităților constatate.

“Recomand consumatorilor să evite achiziționarea produselor ambalate în recipiente de plastic expuse la vânzare în soare și, de asemenea, să manifeste atenție sporită la temperatura la care acestea urmează a fi depozitate după cumpărare (să nu fie lăsate, pe perioade îndelungate, în mașini sau alte locații în care temperatura poate fi mare și poate deteriora produsele)”, a afirmat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC, citat în comunicat.

Conform sursei citate, printre cele mai frecvente abateri sunt menționate: depozitarea produselor sub acțiunea razelor solare, la temperatura mediului ambiant, contrar mențiunilor producătorilor de pe eticheta de produs (păstrarea într-un mediu uscat și răcoros), și depozitarea produselor direct pe paviment.

Inspectorii ANPC au mai constatat folosirea unor spații frigorifice neigienizate pentru depozitare, cu depuneri de praf, resturi alimentare, mizerie, expunerea la vânzare a produselor la temperaturi mai mari decât cele indicate de producător pe etichetă și comercializarea unor ape minerale naturale cu data durabilității minimale depășită.

Pe lista neregulilor înregistrate de ANPC se mai află: comercializarea de apă minerală naturală și/sau apă de izvor care prezenta deficiențe de informare (înscrisuri incomplete sau incorecte, lipsa traducerii etichetelor în limba română, la produsele din import etc.), comercializarea unor ape minerale naturale în ambalaje deformate, deteriorate, lipsa afișării prețului de vânzare și/sau a prețului pe unitatea de măsură sau neafișarea acestora în mod vizibil, nerespectarea regimului promoțiilor și lipsa autorizațiilor de funcționare. (Agerpres)

Lasă un comentariu