Nume și locuri sacre

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Sfânt Apostol considerat ocrotitorul României; peștera cu numele sfântului este situată în județul Constanța, iar biserica din același loc este cea mai veche biserică creștină din România - Oraș antic pe coasta de vest a Asiei Mici din Turcia; aici a fost construit în antichitate Templul zeiței Artemis și locul în care a locuit o perioadă Apostolul Pavel. 2) Oraș în provincia italiană Emilia-Romagna, în care se găsește bazilica San Vitale, important loc de pelerinaj și unul din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii bizantine din Europa Occidentală - Situat în antiteză cu binele. 3) Stan Ramona - În multe religii, locul în care sufletele păcătoșilor sunt supuse la chinuri veșnice pentru a-și ispăși păcatele din timpul vieții - Localitate în Norvegia. 4) Studio de design irlandez - Stat în Asia, în care se găsește Chak Chak, unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din țară venerat de zoroastrieni. 5) Mănăstire în apropierea orașului Gherla, important loc de pelerinaj în Ardealul de Nord, renumită pentru Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul - Mod specific de exprimare. 6) Orașul japonez din Peninsula Shima, care găzduiește cele mai mari altare șintoiste din Japonia și la care majoritatea japonezilor doresc să facă cel puțin un pelerinaj în timpul vieții - Călugăr englez, conducător al Abației Westminster, prolific scriitor și hagiograf (Osbert din). 7) Ieșirea din Cezareea! - Metal prețios cu care domnitorul Vasile Lupu a poleit biserica Mănăstirii “Sfinții Trei Ierarhi” din Iași - La intrarea în Lupșa! 8) Element al scheletului - Băutură alcoolică distilată din vin. 9) Periferii la Oașa! - Locuitori din sudul Europei, din cadrul cărora amintim aici pe Padre Pio, considerat sfânt de Biserica Catolică și Sfântul Francisc de Assisi, întemeietorul Ordinului Franciscan. 10) Flori frumoase și parfumate din care există și o varietate numită “...Preacuratei”, denumire legată de Fecioara Maria - “Delivery Duty Unpaid” (acronim). 11) Orașul indian în care se află “Templul de Aur”, cel mai important centru religios al sikhilor; este ridicat în mijlocul unui lac, considerat “lacul elixirului nemuririi” - Agatha Christie.

VERTICAL: 1) “Sfântul Ardealului”, considerat de ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea; la mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului se perindă zilnic sute de pelerini (2 cuv.). 2) Fecioară ecuatoriană, canozizată de Biserica Catolică (de Jesús) - Coapsă, șold. 3) Dan Verona - Aici (pop.) - Alifie din mir! 4) Localitate în Estonia - Animale despre care se spune că Dumnezeu le-a făcut o cruce pe spate, când le-a binecuvântat. 5) Oraș în Japonia - “...Sfântului Marcu”, reprezentare zoomorfă a acestui animal înaripat, care apare pe efigii ca statuie, reprezentări iconografice sau stindarde (neart.) - Sfânt Apostol, ucenic al Apostolului Pavel. 6) Stat în Asia, în care se organizează la trei ani, festivalul Kumbh Mela, “sărbătoarea urciorului”, un pelerinaj hindus ce reprezintă cea mai mare adunare din lume, ocazie cu care 100 de milioane de oameni se scaldă în râurile sfinte Gange, Sarasvati, Godawari și Shipra - “Răspundere Civilă Auto” (acronim). 7) Munte ce reprezintă cea mai înaltă cupolă din Parcul Kata Tjuta, un grup de 36 de roci mari, bombate din Teritoriul de Nord, Australia, considerat sfânt de aborigeni. 8) “Muntele...”, unul din cele mai cunoscute locuri biblice de pelerinaj din Țara Sfântă, situat la est de Ierusalim (nom.). 9) Stat în vestul Europei în care se găsește Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume - Animal sacrificat la Sărbătorile Pascale. 10) “Entry Authority List” (acronim) - Stat insular în vestul Europei, în care se înalță Croagh Patrick, un munte considerat sfânt și un important loc de pelerinaj; are pe culme o biserică și a fost punctul central al unui ritual preistoric. 11) Important loc de pelerinaj pentru sute de mii de oameni, organizat de Rusaliile Catolice în județul Harghita, închinat Fecioarei Maria și considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est (2 cuv.)

Gh. Huza

Dezlegarea careului “Vara”, apărut în 3 august 2024: CANICULARA, OTEA, V, TAP, SOARE, MICA, TL, NUCA, OS, I, OA, AMARA, NLI, UDA, IR, EA, P, AISTA, SPORT, ATOT, TONETE, ORA, INOTATORI.

Lasă un comentariu