* În Asia antică, uciderea prin utilizarea elefantului era o metodă de execuție obișnuită. Elefanții puteau fi învățați să rupă oase, să zdrobească cranii, să răsucească membrele sau chiar să omoare oameni folosindu-se de niște lame mari, fixate pe colți. În unele părți ale Asiei, această metodă de execuție a fost utilizată până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

* Utilizarea furculițelor era considerată un adevărat sacrilegiu. Tacâmurile folosite, azi, pe scară largă, erau, cândva, o blasfemie și o ofensă la adresa lui Dumnezeu pentru că erau “mâini artificiale”.

* Winston Churchill fuma de obicei opt până la zece trabucuri pe zi, uneori chiar și cincisprezece. În timpul prohibiției din SUA (1920-1933) el a primit o adeverință de la medic, în care se preciza că avea nevoie să consume cantități “nedefinite” de alcool când mergea în vizită în SUA.

* Înainte de secolul al XIX-lea, protezele dentare erau făcute din dinții soldaților morți. După bătălia de la Waterloo, dentiștii au dat fuga pe câmpul de luptă pentru a căuta dinți de la miile de soldați morți. Au dus aceste “comori” în cabinetele lor dentare și i-au transformat în proteze pentru elitele știrbe.

* Împăratul roman Gaius, cunoscut și sub numele de Caligula, l-a făcut senator pe unul dintre caii săi preferați. Împăratul și-a iubit atât de mult calul, numit Incitatus, încât i-a dat o iesle de marmură, un guler cu bijuterii și chiar o casă. Se spune că, înainte de a fi asasinat, avea de gând să-l numească pe Incitatus consilierul său de încredere.

* În 1644, omul de stat englez Oliver Cromwell a interzis consumul de plăcinte. El a declarat că plăcinta este “o formă de plăcere păgână”. Timp de 16 ani, consumul și prepararea plăcintei au intrat în clandestinitate până când liderii din perioada Restaurației au ridicat interdicția.

* John Adams și Thomas Jefferson, al 2-lea și, respectiv, al 3-lea președinte al Statelor Unite, au murit la câteva ore unul de celălalt, pe 4 iulie 1826 – la 50 de ani de la adoptarea Declarației de Independență. Ultimele cuvinte ale lui Adams au fost “Jefferson trăiește”, fără să știe că vechiul său prieten murise mai devreme, în aceeași zi.

* Zgomotul provocat de erupția vulcanului Krakatoa, în 1883, a fost atât de puternic încât a spart timpanele oamenilor aflați la 40 de mile distanță, a făcut înconjurul lumii de patru ori și a fost auzit clar la 3.000 de mile distanță. E ca și cum ai sta în New York și ai auzi un zgomot din San Francisco.

* Căile ferate din Africa de Sud au angajat, pe vremuri, un babuin. În cei opt ani de serviciu, maimuța nu a făcut nici o singură greșeală.

* Povestea celor doi îndrăgostiți, un roman erotic, a fost una dintre cele mai bine vândute cărți în secolul al XV-lea. A fost scrisă de Pius al II-lea înainte ca acesta să devină papă.

* Se crede că aproximativ 97% din istorie s-a pierdut în timp. Relatările scrise despre istorie au început doar cu aproximativ 6.000 de ani în urmă, deși oamenii moderni au apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 200.000 de ani.

* Înainte ca Iulius Cezar să invadeze Britania, mulți romani nu credeau că aceasta există în realitate. Iulius Cezar a fost primul roman care a invadat regiunea. A făcut-o de două ori, în anii 55 și 54 î.Hr. Unii romani credeau că Britania este baza unui alt continent nordic, imens. Alții credeau că este un loc plin de bogății de neimaginat, în timp ce majoritatea credeau că pur și simplu nu există.

* Uniunea Sovietică a încercat să stingă amintirea lui Genghis Han. În timpul stăpânirii sovietice de la sfârșitul secolului al XX-lea, simpla menționare a numelui marelui cuceritor mongol constituia o crimă împotriva URSS. Sovieticii i-au scos povestea din manualele școlare și au scos în afara legii pelerinajele la locul său natal, Khentii.

* Ghilotina a fost inventată pentru a crea “egalitate în execuție”. Până la utilizarea sa pe scară largă, metodele obișnuite de execuție în Franța erau destul de sălbatice. Pedeapsa prin tragere și sfârtecare era una obișnuită. Ideea de a folosi ghilotina ca principală metodă de execuție a făcut parte din mișcarea pentru egalitate din Franța care a impulsionat revoluția.

* Vechii egipteni foloseau plăci de piatră drept perne. În Egiptul Antic, capul era considerat a fi sediul vieții spirituale și trebuia îngrijit. Prin urmare, când se băgau în pat, egiptenii își puneau capul pe o piatră cu o adâncitură în ea.

Lasă un răspuns