“Apele Române” anunță investiții majore prin PNRR la mai multe baraje. Județul Mureș, pe listă

Distribuie pe:

Un număr de 13 baraje vor beneficia de finanțare prin fonduri alocate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în condițiile în care au fost deja aprobați indicatorii tehnico-economici, urmând să fie semnat contractul de finanțare, informează Administrația Națională “Apele Române” (ANAR), într-o postare publicată, joi, pe pagina de Facebook a instituției.

“În urma serviciilor de proiectare contractate am ales cele mai bune soluții pentru modernizarea barajelor: Gilău - Apele Române Someș-Tisa, Leșu - Apele Române Crișuri, Surduc - Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureș - Apele Române Mureș, Frumoasa Apele Române Olt, Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea - Apele Române Argeș-Vedea, Căzănești, Cucuteni și Solești - Apele Române Prut-Bârlad și Lacul Roșu din județul Harghita”, notează sursa citată.

Conform ANAR, până în acest moment, pentru cele 13 baraje au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, urmând să fie semnat contractul de finanțare.

Nodul hidrotehnic Mureș administrat de “Apele Române Mureș” se află în intravilanul localității Târgu Mureș și extravilanul comunelor Sâncraiu de Mureș și Sântana de Mureș și este compus din Barajul de Priză nr. 1, Barajul de Priză nr. 2, Brațul Mort al râului Mureș și Canalul Turbinei.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 141.781.000 lei, iar durata de execuție a lucrărilor va fi de 16 luni.

Conform documentelor publice, obiectivul general al proiectului este mărirea gradului de siguranță în exploatare a amenajării Nodului Hidrotehnic Târgu Mureș, reducerea riscului la inundații în vederea protejării populației, infrastructurii și obiectivelor socio-economice din municipiul Târgu Mureș și localitățile învecinate, protecția mediului și biodiversității. În cazul în care nu se intervine asupra lucrărilor existente, efectele de ordin tehnic, economic, social, de mediu și patrimoniu cultural, care au avut loc asupra zonei studiate în perioada 2010-2016, se vor intensifica. Obiectivele specifice ale proiectului de investiții sunt: mărirea gradului de siguranță în exploatare a amenajării Nod Hidrotehnic Târgu Mureș; reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, infrastructurii și obiectivelor socio-economice din municipiul Târgu Mureș și localitățile învecinate; protecția mediului și biodiversității prin măsuri ecologice relevante; creșterea atractivității zonei; îmbunătățirea cadrului vizual; reducerea poluării cauzate de inundații. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu