Rațele sălbatice din Weekend nu au murit din cauza gripei aviare. Posibilă intoxicație, dar cauza rămâne necunoscută

Distribuie pe:

În ediția de sâmbătă, 3 august, am relatat despre cazul rațelor sălbatice moarte în bazinul de bărci al complexului de agrement Weekend din Târgu Mureș. Pescarul amator care le-a găsit, împreună cu un reprezentant al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mureș, au predat la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș cadavrul uneia dintre rațe, pentru efectuarea analizelor necesare în vederea determinării cauzelor care au dus la decesul mai multor exemplare de rață sălbatică în complexul de agrement.

Cadavrul a fost trimis la un laborator din Iași pentru a determina dacă este vorba despre gripă aviară. Ieri, reprezentantul DSVSA Mureș a confirmat pentru “Cuvântul liber” faptul că nu a fost vorba despre gripă aviară.

Surse ale cotidianului nostru susțin, însă, că cel mai probabil ar fi vorba despre o intoxicație, dar nu s-a putut determina cauza, deoarece laboratorul din Iași nu este acreditat pentru a efectua analize toxicologice. Pentru acest tip de examinare trebuie apelat la serviciile laboratorului din București, însă acolo ar fi trebuit trimisă o altă carcasă din cadavrul unei rațe sălbatice moarte. Pescarii care frecventează complexul Weekend au fost rugați să țină zona sub observație și să recolteze cadavre de păsări sălbatice pentru a putea efectua și analize toxicologice.

Cu doar două săptămâni înainte de incident (în perioada 15-17 iulie), o firmă specializată a efectuat lucrări de dezinsecție pe domeniul public și privat al municipiului Târgu Mureș, inclusiv în complexul de agrement Weekend. Nu există, însă, nicio dovadă că ar fi o legătură între această activitate și decesul păsărilor sălbatice. În urma publicării articolului de săptămâna trecută, mai mulți târgumureșeni ne-au semnalat faptul că au văzut cadavre de porumbei, ciori sau stăncuțe pe raza orașului. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu