Premieră - Cetatea Sighișoara poate fi vizitată cu ajutorul unui tur virtual panoramic

Distribuie pe:

Primarul municipiului Sighișoara, Ioan Iulian Sîrbu, a anunțat, marți, că Cetatea Medievală poate fi vizitată, în premieră, cu ajutorul unui tur virtual panoramic, care urmează să fie disponibil în curând și printr-o aplicație specială.

“Avem, pentru prima dată, un tur virtual panoramic al Cetății Sighișoara! Acesta va fi disponibil în curând pe site-ul Primăriei și pe aplicația Sighișoara City App. Până atunci, vă invit să vizitați Cetatea și cu ajutorul acestui link: https://360.schubert-franzke.com/sighi/360/”, a transmis primarul Ioan Iulian Sîrbu pe Facebook.

Cu ajutorul turului virtual, turiștii pot accesa obiectivele cele mai importante din Cetatea Medievală Sighișoara, cel mai bine păstrată cetate din Transilvania și cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, înregistrată în patrimoniul UNESCO.

Cetatea Sighișoara a fost întemeiată în 1191, însă a fost menționată documentar în 1280 sub numele de Castrum Sex, iar mai apoi sub termenul german Schespurch (1298), fiind construită de coloniștii germani (de sași), aduși în Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar în secolele XII-XIII după Hristos.

“Dar istoria acestor meleaguri are rădăcini mult mai îndepărtate în timp. În imediata apropiere a orașului, pe Dealul Turcului (Wietenberg) există urmele unei vechi așezări din epoca bronzului, dublată ulterior de cea mai puternică fortificație dacică de pe cursul mijlociu al râului Târnava Mare. Nu departe de Dealul Turcului, pe platoul Podmoale, se află urmele unei fortificații romane (castrum), care păzea vechiul drum roman de-a lungul Târnavei Mari, și tot din perioada romană datează necropola de la Pârâul Hotarului, de unde provin cele mai vechi inscripții funerare cu texte în limba latină din zona noastră. Din perioada migrațiilor există așezările de la Dealul Viilor și Valea Albeștiului, cu mai multe orizonturi de cultură materială și cu descoperiri remarcabile și absolut inedite pentru istoria Transilvaniei. Ele oferă tabloul unei locuiri aproape neîntrerupte pe tot parcursul acelor veacuri întunecate”, menționează site-ul www.cetateasighisoara.com.

Site-ul arată că istoria scrisă a Sighișoarei începe abia în anul 1280, când apare menționată într-un document cu numele Castrum Sex, dar că până atunci trecuse un secol de când între zona dintre Târnave și Carpați începuseră să se așeze coloniști originari din Flandra, Mosela sau Saxonia.

“În 1241-1242 au avut loc marea invazie tătară și distrugerile ei, urmată de o perioadă de regres. Faptul că la 1280 Sighișoara era o mică cetate și că ordinul călugărilor dominicani întemeia aici o mănăstire arată că așezarea avea deja un rol important și, bineînțeles, fusese întemeiată înainte de 1280”, mai precizează site-ul citat. (Agerpres)

Lasă un comentariu