Seceta afectează producțiile agricole - 15 august - termen limită pentru despăgubiri

Distribuie pe:

La nivel național, rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute, fiind înregistrată secetă pedologică, anul 2024 putând fi, conform unor experți ANM, unul din cei mai secetoși, cu efecte grave asupra producției agricole, care înregistrează pierderi mari.

Conform legislației în vigoare, pentru anul 2024, utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost calamitate în procent de peste 30%, pot depune Înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul până cel târziu în 15 august inclusiv pentru culturi agricole (cu excepția celor înființate în toamnă, în cazul cărora termenul a fost 1 august). Documentele pot fi înregistrate atât în format fizic, cât și prin mijloace electronice de transmitere la distanț.ă

Pentru anul 2024, Procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu în 15 august, inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu în 15 septembrie, inclusiv, pentru celelalte culturi agricole și se comunică, prin grija secretariatelor comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, comitetului local pentru situații de urgență, iar după semnarea de către președintele comitetului local pentru situații de urgență, secretariatele transmit câte un exemplar membrilor comisiilor și producătorului agricol.

Prevederile Ordinului ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al ministrului Afacerilor interne nr. 97/63/2020, modificat și completat, se aplică inclusiv pentru înștiințările utilizatorilor de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăti și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole înființate în primăvara anului 2024 au fost calamitate, depuse și aflate în curs de soluționare la data intrării a actului normativ.

În județul Mureș, până la începutul acestei săptămâni, au fost înregistrate la Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș 16 Înștiințări, pentru o suprafață de 595 de hectare. Pentru 11 dintre acestea au fost încheiate Procese de evaluare, după cum a declarat, pentru “Cuvântul liber”, ing. Silvia JUDE, director executiv la DAJ Mureș.

Lasă un comentariu