În fiecare deceniu, pierdem un milion de oameni

Distribuie pe:

Conform unui raport al ONU, peste un deceniu, populația ar urma să ajungă la nivelul de după Al Doilea Război Mondial. În următorii 10 ani, numărul tinerilor va fi mai mic decât cel al persoanelor mai în vârstă. În spatele acestei scăderii alarmante a populației, susțin experții, se află creșterea vârstei medii, scăderea natalității, accesul din ce în ce mai mare la asistență medicală și creșterea speranței de viață.

Conform estimărilor, la fiecare 10 ani ne confruntăm cu pierderea a câte un milion de persoane, iar scăderea semnificativă a oamenilor activi situează România în categoria statelor care înregistrează cel mai mare declin demografic.

În acest trend, România se va confrunta cu o schimbare dramatică economic când „decrețeii" se vor pensiona. Consecințele îmbătrânirii rapide a populației conduc la situația în care economia va cunoaște o creștere lentă, iar bugetul de stat va trebui să facă față unei reduceri uriașe a nivelului impozitelor colectate.

Totodată, dacă prezentul sistem de pensii publice este păstrat, pensiile de stat vor reprezenta o cheltuială din ce în ce mai greu de suportat, ca și presiunea asupra sistemului de sănătate exercitată de populația îmbătrânită.

Oare sunt preocupați guvernanții României de această perspectivă și au soluții în acest sens?

MARIUS PAȘCAN

Lasă un comentariu