Două doctorițe, medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București, Maria Miron și Mirela Păiuș, au fost reținute miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secția ATI. Ele sunt acuzate că ar fi provocat moartea unui pacient de 54 de ani, internat în stare gravă la terapie intensivă, secția unde lucrau cele două acuzate.
Doctorițele, acuzate de tentativă de omor calificat și omor calificat
Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienți, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmițător utilizat pentru creșterea sau menținerea tensiunii arteriale.
Deocamdată anchetatorii au reușit să strângă probe doar în legătură cu moartea unui singur pacient, bărbatul de 54 de ani.
În dosar a fost reținută și o asistentă medicală, Mariana Călin, acuzată de mărturie mincinoasă.
„La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență «Sf. Pantelimon» București. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei)”, se arată într-un comunicat al Parchetului.
Cele două doctorițe sunt acuzate că au provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină.
„În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt. Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16.45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viața pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menținută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenției unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun procurorii.
De asemenea, pe 4 aprilie 2024, ora 13.17, cele două doctorițe, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acționând cu intenția de a suprima viața pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15.00″.
În același dosar, a fost pusă sub acuzare și asistenta Mariana Călin din cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată.
„În sarcina acesteia s-a reținut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 și 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei”, precizează anchetatorii.
Ieri, procurorii au adus noi precizări în legătură cu acest caz. Astfel, Parchetul susține că, înainte ca medicii să-i scadă, pentru a doua oară, doza de noradrenalină, starea pacientului se îmbunătățise. „Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17 martie, iar pe fondul agravării stării de sănătate a fost transferat la ATI în data de 25 martie. În data de 26 martie are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătățit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 4 aprilie are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină și survine decesul”, a transmis un reprezentant al Parchetului.
Față de cele trei inculpate a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.
Tribunalul București a admis, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă, pentru
30 de zile, a celor două doctorițe. Decizia instanței nu este definitivă.
Asistenta care i-ar fi mințit pe procurori în legătură cu decesele suspecte de la Secția ATI a Spitalului Pantelimon a fost plasată sub control judiciar.
Cele trei au pus la cale un plan. Ancheta este dificilă
Conform Hotnews.ro, procurorii spun că cele două doctorițe, Maria Miron și Mirela Păiuș, „au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de Noradrenalină” pentru pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care „apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață”. „Practic, e vorba de punerea în acțiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienți, nu știm pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are șanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii și scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat procurorul de caz Alexandru Anghel, de la Parchetul Tribunalului București.
Procurorul de caz a explicat că ancheta este una foarte dificilă pentru că injectomatele prin care pacienților li se administra Noradrenalina „sunt folosite de așa manieră încât nu se poate realiza o trasabilitate clară cu privire la utilizarea lor.
Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina, nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mișcări nedocumentate ale acestor aparate. Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcție de necesități. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate și am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat și în presă, să identificăm un anumit aparat și un anumit pacient”, a explicat procurorul Alexandru Anghel, citat de News.ro.
Potrivit acestuia, în continuare se fac verificări cu privire la decesele altor pacienți: „Încă se fac investigații, nu putem spune nimic cu certitudine acum”.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale și dispunerea măsurilor preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Medicii de terapie intensivă intră în grevă. Managerii își dau demisia. Ce spun oficialii din Guvern
Ieri, majoritatea medicilor din secția de anestezie-terapie intensivă (ATI) din cadrul Spitalului „Sfântu Pantelimon” și-au anunțat demisia din gărzi, internările în spital fiind blocate, Șefa secției ATI a declarant că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcați în picioare”. Ea a arătat că în secția ATI sunt 12 medici. În condițiile în care cele două doctorițe sunt reținute, una este în concediu, iar alt medic „deocamdată nu știe dacă își dă demisia”, ceilalți opt medici au decis să renunțe la gărzi.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că directorul medical de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” și-a prezentat demisia, iar managerul unității medicale va demisiona și el.
Premierul Marcel Ciolacu consideră că situația de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” este foarte gravă, pentru că este vorba despre omor premeditat, amintind că, în urma unui control, Colegiul Medicilor a spus că „nu se întâmplă nimic”.
Dragoș Bardoși
(surse: Agerpres și hotnews.ro)
Opinia prof. univ. dr. Leonard Azamfirei în legătură cu doctorițele acuzate de omor de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș, medic primar anestezie-terapie intensivă, a publicat pe pagina sa de Facebook un text referitor la cazul doctorițelor de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București. Redăm, mai jos, integral, opinia prof. univ. dr. Leonard Azamfirei:
„Două anesteziste, infractori «periculoși», au fost scoase cu cătușe după ce au fost acuzate că au «ucis» pacienți din ATI prin reducerea dozelor de noradrenalină. Dacă există riscul să fugă cu fiolele de noradrenalină economisite, să le vândă pe piața neagră? Evident, ele sunt în mod clar, «vinovate»! Ce rost are să mai așteptăm ca justiția să decidă, după o expertiză făcută de specialiști în ATI, nu după emoțiile pe care le induce în mod firesc moartea oricui, mai ales dacă aceasta este «bine» prezentată?! O formalitate…
Dar… Până atunci trebuie să găsim repede «vinovații»! Nu ajung cele două doctorițe care înțeleg mai bine decât oricine că medicina nu este în alb/negru, că există criterii obiective prin care se evaluează prognosticul unui bolnav, că oriunde, în această lume, se întâmplă să cumpănești deciziile medicale în raport cu beneficiul bolnavului, cu șansa pe care o poate avea acesta sau cel care așteaptă un loc în terapie intensivă pentru a avea și el o șansă reală față de cel care, cel puțin din punct de vedere medical, nu o mai are.
Discuțiile despre farmacologie, despre indicațiile medicale ale substanțelor vasoactive, despre specificul patologiei din terapia intensivă sunt plictisitoare. Doar ne pricepem toți și la acestea. Nu găsim pe dr. Google?! Și încep cererile de demisii, cu ardoare, cu pasiune cățărată pe tragedia umană. Dacă acuzațiile aduse unor doctori se vor confirma, aceștia vor plăti. Dar dacă se va dovedi că doctorițele sunt nevinovate, îi va fi cuiva măcar rușine? Pentru că, pe lângă profesionalism, empatie față de bolnavi, devotament față de profesie, ne mai trebuie uneori și inteligența nu doar de a vorbi/scrie, ci și de a tăcea! Toți anesteziștii au luat de-a lungul timpului decizia medicală de a întrerupe/reduce doza de noradrenalină, în virtutea cunoștințelor și a experienței pe care le aveau. Despre dreptul de a trăi cu demnitate vorbim toți! Dar la dreptul de a muri cu demnitate ne putem măcar gândi?”
(Redacția)