În 2024, Urșii și lupii au produs pagube de 765.295 lei în județul Mureș

Distribuie pe:

La Agenția de Protecția Mediului (APM) Mureș au fost depuse, de la începutul acestui an, 145 de dosare de despăgubire pentru pagubele produse de urși și lupi, cu o valoare totală de 765.295 lei, majoritatea fiind produse de urși, care au distrus zeci de hectare de culturi și au omorât peste 400 de animale.

“În primele 7 luni din acest an, la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș au fost înregistrate un număr total de 145 de dosare de despăgubire pentru pagubele produse de urși și lupi culturilor agricole, animalelor domestice și autovehiculelor, 16 pagube fiind produse de specia lup. Valoarea pagubelor se ridică la 765.295 lei, din care până la ora actuală s-au achitat 167.000 lei, pentru restul plăților fiind solicitat buget. În perioada următoare se vor efectua noi plăți. Urșii au distrus zeci de hectare de culturi agricole - porumb, plantații de pomi fructiferi (unele distruse aproape în totalitate) și au omorât peste 400 de animale (din care ovine 165, bovine 80, suine 5, caprine 16, păsări 82, stupi de albine 78, alte animale 2)”, a informat Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, într-un comunicat de presă transmis miercuri, citat de Agerpres.

De asemenea, în acest an a fost înregistrat și un dosar de despăgubire în cazul unui atac produs de urs, soldat cu rănirea persoanei fizice. Întrucât s-a întocmit un dosar penal aflat pe rolul instanței de judecată având ca obiect culpa persoanei vătămate, procedura de acordare a despăgubirii a fost suspendată până la soluționarea dosarului.

Totodată, a fost înregistrat și un dosar de despăgubire în cazul unui atac produs de urs, soldat cu decesul persoanei vătămate, precizează sursa citată.

Numărătoarea efectuată în primăvara acestui an pe fondurile cinegetice din județul Mureș indică existența a 865 urși, număr în creștere față de anul trecut, când au fost evaluate 837 exemplare.

“În concluzie, numărul mare de pagube și accidente produse se datorează efectivelor de peste trei ori mai mari față de numărul optim de urși pentru județul Mureș. Totodată, în baza Legii nr. 242 din 26 iulie 2024, județul Mureș are un număr de 43 de exemplare în cota de prevenție, repartizate în 37 de fonduri cinegetice”, a precizat APM Mureș.

Potrivit APM Mureș, cele mai multe pagube au fost produse pe raza comunelor Aluniș, Apold, Saschiz, Gornești, Acățari, Hodoșa, Batoș și Hodac.

Tot în acest an, cinci urși și doi lupi au fost uciși accidental de mașini sau de tren, însă proprietarii mașinilor avariate nu au fost despăgubiți deoarece pe drumuri sunt montate indicatoare de avertizare referitoare la animalele sălbatice, menționează sursa citată.

“Până în prezent, conform prevederilor legale, au fost emise 5 autorizații de mediu pentru recoltare specia urs și o autorizație de mediu pentru recoltare specia lup. În baza raportărilor transmise la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș de către gestionarii fondurilor cinegetice, a fost recoltat un număr de 5 urși”, a mai precizat APM Mureș.

Lasă un comentariu