Sistemul garanție returnare: Soluția pentru un viitor mai curat?

Distribuie pe:

Nu este un secret faptul că plasticul este extrem de nociv pentru mediu; auzim acest lucru tot timpul, fiind reiterat de către politicieni și oameni de știință. Conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în fiecare an se produc 300 de milioane de tone de plastic, iar nu tot acest plastic este reciclat. Pentru a pune mai bine în perspectivă, aceasta este echivalentul greutății întregii populații umane. Recipientele fabricate din plastic pot rezista până la 500 de ani înainte de a se descompune, până în 2050, ar putea exista mai mult plastic decât pești în ocean, iar o persoană obișnuită consumă cinci grame de microplastice pe săptămână (sursa principală fiind apa de la robinet și cea îmbuteliată). Din fericire, în ultimii ani au fost luate mai multe măsuri pentru a reduce cantitatea deșeurilor din plastic.

În data de 30 noiembrie 2023, România a făcut un pas important în direcția protecției mediului prin implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), un program ce vizează reducerea deșeurilor și promovarea reciclării acestora. Sistemul a fost adoptat cu succes în multe țări europene și are ca scop încurajarea populației să returneze ambalajele de băuturi pentru a fi reciclate, contribuind astfel la un mediu mai curat și la o economie circulară.

Pe lângă acestea, programul este menit să ajute România în atingerea țintelor naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Acestea cer ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 - 90%.

De asemenea, SGR contribuie semnificativ la protejarea mediului înconjurător, redirecționând ambalajele colectate de la gropile de gunoi sau din natură. Introduse într-o economie circulară, acestea vor asigura un mediu mai curat și mai verde pentru noi și pentru generațiile viitoare. În plus, SGR oferă producătorilor acces la rPET (ambalaje din PET reciclat), fiind o soluție pentru atingerea țintelor de 25% până în 2025 și 30% până în 2030 de ambalaje realizate din materiale reciclate.

Luni, ministrul mediului a anunțat că Sistemul Garanție Returnare a depășit, în mai puțin de opt luni de la lansare, bariera psihologică, ajungând la un miliard de ambalaje colectate. “În mai puțin de 8 luni de la lansare, Sistemul Garanție Returnare a depășit bariera psihologică de care vorbeam, ajungând la 1 miliard de ambalaje colectate. Vorbim de PET-uri, sticlă sau doze de aluminiu. Cea mai mare pondere o au PET-urile care, plasate în linie, ar putea înconjura Pământul de cinci ori. Ținta pentru anul acesta este 3,2 miliarde de ambalaje și sunt optimist deoarece răspunsul românilor este uimitor. Sunt recunoscător și mândru pentru determinarea și efortul vostru, al tuturor. Împreună, facem o diferență reală. Drumul nostru spre un viitor mai verde continuă cu sprijinul și cooperarea fiecărui cetățean în parte”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Valoarea garanției plătite la raft a fost setată uniform la 0.50 lei, indiferent de tipul ambalajului sau conținutul acestuia. Această valoare a fost aleasă astfel încât să fie suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele, dar suficient de mică pentru a nu fi percepută ca o majorare semnificativă a prețului. Inițial, oamenii au întâmpinat dificultăți și aveau nemulțumiri legate de acest sistem deoarece unii se plâng că le-a complicat viața și, uneori, i-a lăsat fără bani. Mulți dintre ei au întâmpinat probleme cu aparatele, care fie le-au refuzat ambalajele, fie erau complet pline. Diverse soluții au fost propuse pentru aceste probleme, cum ar fi introducerea sticlelor cu mișcări ușoare și nu bruște, sau apelarea la un angajat al magazinului pentru a schimba sacii sau a prelua manual ambalajele atunci când aparatul este plin. Cu timpul, aceste probleme au fost remediate, sistemul fiind într-o continuă dezvoltare pentru a asigura eficiență și satisfacție populației.

Ambalajele pot fi returnate în orice punct special amenajat de către comercianți, inclusiv în magazine și supermarketuri. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie să prezinte bonul fiscal sau să returneze produsul în magazinul din care a fost achiziționat. Se pot urmări site-urile supermarketurilor pentru a putea beneficia de posibile oferte destinate celor care reciclează (de exemplu poți primi dublu valoarea garanției).

Orașul Târgu Mureș a instalat deja mai multe puncte de colectare automată și manuală, pregătite să primească ambalajele de la consumatori. Autoritățile locale au colaborat îndeaproape cu comercianții pentru a asigura o tranziție eficientă către noul sistem. Conform unui grafic realizat de ECOTECA, cantitatea totală de ambalaje returnate în Sistemul de Garanție-Returnare raportată la mia de locuitori în perioada ianuarie-iunie 2024 în județul Mureș este de 3.103 kilograme, amplasându-ne pe locul nouă dintre toate județele.

Implementarea SGR în Târgu Mureș și în întreaga țară este așteptată să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra mediului. Reducerea deșeurilor și creșterea ratei de reciclare vor contribui la protejarea resurselor naturale și la reducerea emisiilor de carbon.

Lansarea Sistemului de Garanție-Returnare în România marchează un moment de referință în eforturile naționale de protejare a mediului și de promovare a sustenabilității. Cu sprijinul și implicarea cetățenilor, acest sistem are potențialul de a transforma modul în care gestionăm deșeurile și de a crea o lume mai verde pentru toți.

Deși mulți oameni nu doresc să renunțe la confort pentru a recicla, numărul celor care o fac este în creștere, acesta fiind un pas important pentru a oferi generațiilor următoare un viitor mai bun și mai curat.

Cel puțin un lucru este sigur: în ultimele opt luni au dispărut PET-urile de pe jos. Oamenii străzii și cei care trăiesc din scormonitul gunoaielor au pornit o adevărată cursă după ambalajele reciclabile. Sperăm ca prin această măsură PET-urile să dispară și de pe cursurile de apă și din lacuri.

Melissa Milașcon, Alexandru-Cristian Bîrsan

Lasă un comentariu