România are nevoie de un sistem fiscal modern, politici publice raționale, restructurarea cheltuielilor publice și de luptă cu evaziunea

Distribuie pe:

România are nevoie de un sistem fiscal modern, de politici publice raționale, de o restructurare de cheltuieli publice, de luptă continuă cu evaziunea fiscală, dar și de o utilizare eficientă a banilor publici destinați românilor, consideră ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, introducerea de noi taxe nu este o soluție la actualul nivel creanțelor neîncasate la buget, al GAP de TVA (diferența dintre suma de TVA pe care statul s-ar aștepta să o încaseze și suma de TVA efectiv colectată la bugetul statului), GAP de impozit pe venit și la contribuțiile sociale.

“Atunci când ești ministrul Finanțelor și ai în față 175 miliarde lei creanțe neîncasate la buget, un GAP TVA de 32 miliarde lei, un GAP de impozit pe venit de 19 miliarde lei, un GAP la contribuțiile sociale de 53 miliarde lei, îți pui în permanență întrebarea: ce este corect de făcut pentru ca mediul de afaceri și populația să nu aibă parte de noi și noi sarcini fiscale?

Pentru că introducerea de noi taxe nu este o soluție. În același timp, te uiți în jur cum unii aleg să răstălmăcească în mod toxic intențiile și prevederile unor propuneri pentru a-și urmări propriile interese politice și pentru a induce în eroare opinia publică. În loc să contribuie constructiv la dezbaterea publică și să propună soluții viabile, preferă să recurgă la denigrarea mea personală și dezinformare. Aceasta este o dovadă clară a lipsei de responsabilitate și a incapacității de a oferi alternative reale și constructive pentru problemele cu care se confruntă România”, a scris ministrul, luni seara, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a subliniat proiectul de act normativ pentru modificarea codului de procedură fiscală, publicat în dezbatere, este proiect discutat cu mediul de afaceri înainte să fie urcat pe site-ul instituției și de la care încă se primește feedback.

Marcel Boloș a explicat că una dintre prevederi spune că tranzacțiile pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport sunt condiționate de achitarea obligațiilor vânzătorului față de ANAF (TVA, impozit pe venit, contribuții sociale) și că o astfel de prevedere există deja de mult timp, pentru achitarea obligațiilor la bugetele locale.

“Atenție! Vânzătorul nu este obligat să își achite datoriile înainte (așa cum se întâmplă pentru obligațiile la bugetul local), ci o poate face din banii obținuți pentru bunul care face obiectul vânzării. Este o măsură de responsabilitate fiscală și de respectare a legii, care protejează interesele publice ale tuturor celor care își plătesc corect taxele. Într-o democrație funcțională, protejarea drepturilor individuale trebuie să fie echilibrată cu respectarea legii și a responsabilităților față de comunitate. Invocarea dreptului la proprietate ca argument împotriva acestei măsuri reflectă o înțelegere limitată a principiilor de drept”, a punctate ministrul Finanțelor.

În ceea ce privește “CNP-ul fiscal”, el a precizat că “scrie clar” în proiectul de act normativ că este o măsură opțională și că statul nu va obliga niciodată pe cineva să își treacă CNP-ul sau orice altă formă de identificare pe facturi/ bonuri.

“Nu ne interesează ce își cumpără oamenii, mereu ne-a interesat doar să restrângem pe cât posibil canalele prin care se face evaziune fiscală. CNP-ul fiscal ne va ajuta să introducem un sistem prin care românii care cer bonul fiscal la anumite servicii și magazine, precum coafor, service auto sau magazine de cartier (acolo unde este evaziune mare), să poată primi reduceri de taxe și chiar și sume de bani înapoi. Această măsură este în beneficiul oamenilor de afaceri. Pentru ca cei certați cu legea și cei care fac evaziune fiscală să fie determinați de cumpărători să emită bonurile fiscale.Acești competitori neloiali sunt primii dușmani ai mediului de afaceri corect și cinstit”, a subliniat Boloș.

El a adăugat că e-Factura și măsurile ce țin de digitalizarea sistemului fiscal nu au fost introduse peste noapte, ci a existat o perioadă de șase luni de acomodare, când nu s-au aplicat sancțiuni pentru cei care nu au folosit sistemul.

De asemenea, ministrul a menționat că a fost propusă reducerea plafoanelor în numerar doar pentru cei care nu își achită impozitele și taxele și au popriri puse pe cont, pentru rău platinicii “care fentează statul”.

“Ce este rău în asta? Să rămânem în continuare cu 175 miliarde lei creanțe neîncasate? Să ne uităm neputincioși la evazioniști? Să nu uităm că doar de aici vin banii de salarii pentru profesori, salariile pentru medici, banii pentru pensii, banii pentru autostrăzi și multe ale proiecte adresate românilor”, a mai scris Marcel Boloș pe rețeaua de socializare.

Acesta a transmis că după finalizarea procesului de consultare cu reprezentanții mediului de afaceri, concluziile vor fi prezentate celor în drept a lua deciziile.

“Îmi reproșează partidele politice că nu am prezentat la nivel politic aceste măsuri, adresate celor din mediul de afaceri obișnuiți cu neplata impozitelor și taxelor. Îi rog frumos să aibă decența necesară și să aibă răbdare pentru a finaliza procesul de consultare cu reprezentanții mediului de afaceri pe care deja l-am început, pentru că lor li se adresează în primul rând. Apoi, concluziile acestor consultări vor fi prezentate celor în drept pentru a lua deciziile. Ce doriți până la urmă? Consultare cu partidele sau cu mediul de afaceri? Momentele acestea trebuie depășite. Nu putem sta într-un blocaj permanent. România are nevoie de un sistem fiscal modern, politici publice raționale, de o restructurare de cheltuieli publice, de luptă continuă cu evaziunea fiscală, dar și de o utilizare eficientă a banilor publici destinați românilor”, a punctat ministrul Finanțelor.

Lasă un comentariu