Mureșul, pe lista investițiilor pentru modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice

Distribuie pe:

Un număr record de 25 de contracte de finanțare pentru modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice au fost semnate joi, valoarea totală a acestora depășind 3,5 miliarde lei, informează Ministerul Energiei printr-un comunicat.

“Astăzi, 1 august 2024, Ministerul Energiei a făcut un pas important în modernizarea sistemului energetic național, prin semnarea a încă 25 de contracte de finanțare din cadrul Fondului pentru Modernizare, aferente Programului-cheie 3 - Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice. Valoarea totală a proiectelor finanțate astăzi depășește nivelul record de 3,5 miliarde de lei, iar finanțarea din Fondul pentru Modernizare se ridică la peste 2,2 miliarde de lei”, se menționează în comunicat, preluat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, aceste investiții vor contribui la consolidarea rețelelor de distribuție, la creșterea rezilienței sistemului energetic și la îmbunătățirea calității serviciilor oferite consumatorilor.

“Am asistat cu toții, în această vară, la consecințele lipsei de investiții în infrastructura energetică, ani la rândul. Canicula a pus presiune asupra sistemului, iar întreruperile de curent, chiar dacă au fost doar punctuale, au afectat mii de consumatori. Contractele de finanțare semnate astăzi sunt esențiale pentru a întări Sistemul Energetic Național și pentru a asigura securitatea energetică pe termen lung, servicii corecte și acomodarea unui număr mai mare de prosumatori și puncte de consum pe segmentele modernizate. Este vorba despre cea mai mare sumă pentru investiții din fonduri nerambursabile contractate într-o singură zi în mandatul meu și le mulțumesc colegilor mei din Ministerul Energiei pentru tot efortul depus. Ne ținem de cuvânt: investițiile în infrastructura energetică sunt prioritatea zero a ministerului. Într-un singur an, am reușit să semnăm finanțări de peste 1 miliard de euro pentru transportul și distribuția de energie electrică - bani europeni, nerambursabili. Toate aceste investiții înseamnă și locuri de muncă, salarii mai bune și stimularea dezvoltării regionale”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Proiectele finanțate vor viza modernizarea rețelelor de distribuție, înlocuirea liniilor aeriene cu cabluri subterane, creșterea capacității de transport a energiei electrice și îmbunătățirea eficienței energetice în județele Ilfov, Călărași, Arad, Argeș, Olt, Vâlcea, Teleorman, Mehedinți, Dolj, Mureș, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Brăila, Sibiu, Alba, Covasna, Harghita, Galați, Dâmbovița, Prahova, Vrancea, Buzău, Bacău, Gorj, Vaslui, Suceava, Botoșani, Iași și Neamț.

Beneficiarii acestor finanțări sunt principalii distribuitori de energie electrică din România, respectiv: Delgaz Grid - 4 contracte de finanțare, cu o valoarea totală de peste 1,107 miliarde lei (aproape 222,99 milioane euro), din care 671,028 milioane lei (135,193 milioane euro) din Fondul pentru Modernizare; Distribuție Energie Electrică România - 5 contracte de finanțare, cu o valoarea totală a proiectelor finanțate de 1,23 miliarde lei (248,386 milioane euro) și o valoare totală a finanțării din Fondul pentru Modernizare de 749,212 milioane lei (160,336 milioane euro); Distribuție Energie Oltenia - 13 contracte de finanțare, cu o valoarea totală a proiectelor de 930,314 milioane lei (187,466 milioane euro) și o valoare totală a finanțării din Fondul pentru Modernizare de 608,012 milioane lei (122,516 milioane euro); Rețele Electrice Muntenia - 2 contracte de finanțare, cu o valoare totală de 169,351 milioane lei (34,17 milioane euro), din care 105,364 milioane lei (21,264 milioane euro) din Fondul pentru Modernizare; Rețele Electrice Banat - un contract de finanțare, cu valoare totală de 145,434 milioane lei (29,428 milioane euro) și o valoare totală a finanțării din Fondul pentru Modernizare de 85,983 milioane lei (17,398 milioane euro).

“Ministerul Energiei continuă să acorde o atenție deosebită investițiilor și își propune să promoveze în continuare noi apeluri finanțate prin Fondul pentru Modernizare”, se subliniază în comunicat.

Lasă un comentariu