Guvernul a înăsprit condițiile pentru cei care doresc să devină asistenți maternali

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat o serie de modificări la legislația privind asistenții maternali, iar condițiile pentru cei care doresc să facă această activitate au fost înăsprite, a anunțat, joi, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, potrivit Agerpres.

“Astăzi a fost aprobată ordonanța de Guvern privind condițiile de obținere a atestatului, procedura de atestare și statutul asistentului maternal. Practic, după 21 de ani, venim cu modificări ample în urma controalelor efectuate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în egală măsură în urma sesizărilor primite la telefonul de urgentă 119, dar și a unor controale neanunțate efectuate din partea mea și a echipei de la Ministerul Familiei. Toate acestea au dus la înăsprirea condițiilor pentru ca toți cei care doresc să fie asistenți maternali să beneficieze de o pregătire în prealabil, de asemenea, partea de testare să fie făcută de această dată de specialiști din cadrul Direcțiilor generale de asistență și protecție a copilului, numai de specialiști angajați ai statului, spre deosebire de până acum când această parte de evaluare și de atestare în mare parte era făcută de firme private”, a precizat Intotero, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Ea a adăugat că în sistemul de protecție specială pot fi dați acestor asistenți maternali în grijă maximum doi copii, cu excepții acolo unde sunt mai mulți frați.

“O altă prevedere - pensionarea. Conform Codului muncii, până acum, cei care muncesc în acest sistem puteau să solicite să aibă copii în grijă chiar și după vârsta de pensionare. Desigur, vor fi excepții, situațiile tranzitorii pentru copii, tinerii care se află în momentul de față în grija acestor asistenți maternali pentru a nu trece prin alte traume. Alte prevederi - vârsta minimă de 18 ani între asistentul maternal și tânărul pe care îl are în îngrijire și maxim de 47 de ani, adică la 47 de ani este vârsta maximă când un asistent maternal poate lua în grijă un copil de câteva zile astfel încât la împlinirea vârstei de pensionare acest copil deja să aibă împlinită vârsta de 18 ani și să nu fie nevoit să treacă prin alte traume”, a explicat Natalia Intotero.

Ministrul Familiei a menționat că au fost introduse condiții privind localizarea locuinței asistentului maternal, adică acesta trebuie să stea în zone unde să fie acces la sistem de învățământ, în apropiere să fie cel puțin un dispensar medical, să beneficieze de infrastructură, apă, canalizare și de condițiile normale prevăzute de lege în spațiul de locuire.

“Evaluarea, așa cum am menționat, este făcută de o echipă a DGASPC, ei vor beneficia de perfecționare din doi în doi ani și vor fi și reevaluați. (...) Ulterior, după obținerea atestatului, asistentul maternal va efectua 32 de ore de cursuri de pregătire în fiecare an, premergător obținerii atestatului are obligația de a desfășura 50 de ore, din care 30 de ore parte teoretică și 20 de ore parte practică”, a completat Intotero.

Ciolacu: România își dezvoltă capacitatea de a produce alimente din materie primă de la fermierii locali prin programul INVESTALIM

Schema de susținere a producției românești INVESTALIM va permite României să-și dezvolte capacitatea de a produce alimente din materie primă provenind de la fermierii locali, a declarat, joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

“Înțeleg de la domnul ministru al Agriculturii că este gata selecția proiectelor din schema de susținere a producției românești INVESTALIM. Sunt eligibile investiții de peste 4,5 miliarde de lei, din care ajutorul de stat este aproape 2,7 miliarde. Interesul major al antreprenorilor arată un parteneriat real între Guvern și mediul de afaceri pentru dezvoltarea producției locale. Asta înseamnă construirea unor noi fabrici sau dezvoltarea celor existente în procesarea cărnii, uleiului, a fructelor, a zahărului sau în morărit și panificație. România își dezvoltă astfel capacitatea de a produce alimente din materie primă provenind de la fermierii noștri. Din punctul meu de vedere, un obiectiv strategic al acestei guvernări”, a spus Ciolacu în ședința de guvern. (Agerpres)

Lasă un comentariu