Lecții de viață de la copiii noștri înțelepți

Distribuie pe:

În marea lor majoritate, părinții își concentrează întreaga atenție și energie pentru a-și îngriji, a-și educa și a-și ghida copiii, rar gândindu-se că și cei mici au abilități extraordinare de a le preda, la rândul lor, lecții de viață.

Specialiștii în parenting, citați de hotnews.ro, ne sfătuiesc să fim, pur și simplu, deschiși ideii că de multe ori copiii, mai ales la vârste mici, se manifestă mai natural în anumite situații decât adulții, amintindu-le de propria copilărie.

Iată cele mai importante lecții de viață pe care părinții le pot învăța de la copiii lor.

Se bucură de prezent - Copiii au o abilitate naturală de a fi conectați și de a se bucura din plin de momentul prezent, indiferent dacă derulează activități de învățare, de joacă sau de explorare a lumii din jur. Prin natura lor, copiii sunt plini de bucurie, iar bucuria lor îi contaminează și pe cei din jur. Ei nu sunt copleșiți de greutatea poverilor și a presiunii din viața adulților, trăiesc fără griji. Această abordare le poate reaminti părinților cât de important este să ia viața așa cum vine și să savureze fiecare moment.

Iubesc necondiționat - Copiii își exprimă afecțiunea fără a pune condiții sau a avea așteptări. Această formă pură de iubire îi poate învăța pe părinți despre importanța acordării și primirii iubirii în mod deschis, fără prejudecăți.

Uneori, părinții iau în considerare doar ceea ce este convenabil pentru ei înșiși și condiționează iubirea de ceea ce face copilul. Afecțiunea ar trebui oferită însă copilului pentru ceea ce este el.

Se acceptă așa cum sunt - Orice copil care se uită în oglindă zâmbește, în schimb adulții se încruntă și se supără la fiecare rid apărut. Aceasta arată că cei mici știu să privească dincolo de aparențe, iar adulții ar trebui să învețe să se accepte așa cum sunt, în ciuda oricăror defecte și slăbiciuni. Aprecierea de sine este o lecție importantă pe care părinții o pot învăța de la cei mici.

Sunt curioși - Pentru cei mici, lumea din jur este mereu interesantă și plină de surprize, iar bucuria descoperirii unor lucruri noi este nemăsurată. Nu de puține ori, părinții sunt deranjați de multitudinea de întrebări pe care copiii le pun, însă această enervare le poate inhiba acestora dorința de a cunoaște și de a explora lumea înconjurătoare.

Curiozitatea neobosită a celor mici poate fi o lecție pentru părinți de a redescoperi frumusețea fiecărei zile și de a-și întreține dorința de învățare permanentă.

Sunt onești - Copiii sunt de o sinceritate dezarmantă, exprimând ceea ce simt fără a pune niciun filtru. Onestitea lor le poate reaminti părinților valoarea comunicării transparente și loiale care stă la baza construirii unor relații solide. O atmosferă de comunicare deschisă ajută copilul să se simtă în siguranță atunci când își exprimă gândurile și sentimentele, iar încurajarea onestității îi aduce beneficii pe termen lung.

Sunt perseverenți - Când își doresc ceva, copiii arareori renunță. Chiar și bebelușul care își dorește o jucărie la care nu ajunge atrage atenția prin strigăte stridente și, în cele din urmă, își atinge scopul. O astfel de perseverență este o lecție prin care adulții învață să nu renunțe la obiectivele lor, ci să și le urmărească insistent până când sunt atinse.

Își asumă riscuri - Copiii sunt sinonimi cu aventura, iar curiozitatea le deschide mintea în fața noilor provocări. Părinților li se recomandă să își încurajeze copiii să facă și lucruri la care nu se pricep, fără a-i feri de situațiile care ar putea duce la momente stânjenitoare. Astfel, cei mici învață să își asume riscuri rezonabile și să reușească să facă lucrurile de care nu se credeau capabili. Adulții ar trebui să învețe să abordeze cu îndrăzneală ceea ce viața le oferă, pentru că, în lipsa riscurilor, succesul este de neconceput.

Iartă repede - Cei mici nu păstrează ranchiună, așa cum fac adulții. Iartă repede și trec la următoarea experiență de viață și la următoarea jucărie. Există o multitudine de feluri de a naviga prin experiențele de viață, însă de la copii putem învăța să iertăm lucrurile mărunte care își pierd realmente însemnătatea într-o zi sau într-o săptămână.

Au simțul umorului - Oamenii de știință au constatat că micuții cu vârste între 4 și 6 ani râd de... 300 de ori pe zi! Copiii găsesc umorul în orice, în schimb adulții simt adesea că nu și-au câștigat pe deplin dreptul de a se bucura până când nu și-au bifat toate angajamentele dintr-o zi.

Copiii vin pe această lume inocenți, iar noi facem tot posibilul să îi învățăm cum să aibă grijă de ei și de ceilalți. Însă, înțelept este să ne întoarcem la elementele de bază, sursa de inspirație fiind chiar copiii noștri. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu