În anul 2023, românii din străinătate au trimis în țară peste 6,5 miliarde de euro!

Distribuie pe:

Potrivit unui raport al Băncii Naționale a României, anul trecut, românii care muncesc în străinătate au trimis în țară o sumă record, de peste 6,5 miliarde de euro, care reprezintă 2% din Produsul Intern Brut și care depășește investițiile străine directe în România.

Cursdeguvernare.ro afirmă că această sumă reprezintă o linie de salvare pentru economia națională, iar remiterile trimise de diaspora au devenit o sursă constantă de valută străină, contribuind la susținerea cursului leului și la acoperirea deficitului de cont curent.

Marea Britanie s-a menținut, pentru al doilea an la rând, pe primul loc în topul țărilor de origine ale remiterilor către România, cu 1,5 miliarde de euro, urmată de Germania, cu 1,4 miliarde de euro, cele două state remarcându-se prin constanța creșterii nivelului sumelor trimise.

State precum Italia (800 de milioane de euro) și Spania (400 de milioane de euro), locul unu și locul trei după dimensiunea comunităților de români, sunt mai degrabă inconsecvente din acest punct de vedere. Remiterile din aceste țări au crescut până în anul 2019, după care au cunoscut câțiva ani de scădere, revenindu-și doar parțial în urma pandemiei. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu