ȘTIRI EXTERNE

Distribuie pe:

Liderul politic al Hamas, ucis într-o lovitură aeriană la Teheran

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-o lovitură aeriană la Teheran, au anunțat mișcarea islamistă palestiniană și Gardienii Revoluției în Iran, relatează AFP.

“Fratele, liderul nostru, mujahedinul Ismail Haniyeh, liderul mișcării, a murit într-o lovitură sionistă asupra cartierului său general la Teheran după participarea sa la învestirea noului președinte iranian Massoud Pezeshkian”, a anunțat Hamas într-un comunicat.

Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii islamice iraniene, au anunțat la rândul lor că “reședința lui Islamil Haniyeh, șeful biroului politic al rezistenței islamice a Hamas, a fost lovită la Teheran și (...) el și una dintre gărzile sale de corp au murit martiri”, se precizează într-un comunicat pe site-ul lor de știri Sepah.

Haniyeh s-a deplasat la Teheran pentru a asista marți la depunerea jurământului noului președinte iranian Massoud Pezeshkian în fața Parlamentului.

Iranul, aliat al Hamas, nu recunoaște statul israelian și a făcut din susținerea cauzei palestiniene un element central al politicii sale externe de la Revoluția islamică din 1979.

Președintele Autorității palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat miercuri “asasinarea lașă” a liderului politic al Hamas, relatează AFP.

“Președintele statului Palestina, Mahmoud Abbas, a condamnat cu fermitate asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe care îl consideră un act laș și o gravă escaladare”, a anunțat biroul lui Abbas într-un comunicat.

Turcia a condamnat și ea asasinarea lui Ismail Hanyeh, un apropiat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, informează France Presse.

“Condamnăm asasinarea șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, într-un act revoltător la Teheran”, a apreciat MAE turc, estimând că “acest atac are de asemenea drept scop extinderea războiului din Gaza la o dimensiune regională”.

Un ministru adjunct al afacerilor externe din Rusia a caracterizat asasinarea liderului politic al Hamas drept “o crimă politică absolut inacceptabilă”, relatează agenția rusă RIA, preluată de Reuters.

“Este o crimă politică absolut inacceptabilă și va duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe, Mihail Bogdanov.

Un purtător de cuvânt al MAE iranian, Nasser Kanaani, a declarat miercuri că sângele liderului Hamas asasinat, Ismail Haniyeh, nu va fi irosit.

“Martiriul lui Haniyeh la Teheran va întări legătura profundă și indestructibilă între Teheran, Palestina și rezistență”, a declarat Kanaani, citat de media de stat iraniene, potrivit Reuters.

Kamala Harris câștigă teren în lupta pentru președinția SUA

Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, candidată la președinție din partea Partidului Democrat, a câștigat teren în sondaje în fața adversarului republican Donald Trump în șase din cele șapte state care pot decide soarta alegerilor din noiembrie, transmite miercuri Reuters.

Surse ale aceleiași agenții susțin că Harris va participa marți, în Philadelphia, la primul miting alături de persoana desemnată drept candidat la funcția de vicepreședinte. Organizarea evenimentului în Pennsylvania pare să sugereze că guvernatorul statului respectiv, Josh Shapiro, în vârstă de 51 de ani, este cel mai bine plasat în lista scurtă de posibili parteneri electorali pentru lidera democrată.

Un asistent al campaniei democrate a afirmat că alegerea primului oraș nu trebuie considerată un indiciu decisiv, deoarece Harris va face un turneu de patru zile în mai multe state. Conform surselor Reuters, se așteaptă ca ea să își anunțe opțiunea pentru eventualul vicepreședinte luni, înaintea mitingului de la Philadelphia.

Un sondaj Bloomberg News/Morning Consult efectuat în 24-28 iulie în rândul alegătorilor înscriși pe listele electorale, ale cărui rezultate au fost publicate marți, arată că Harris are un avans de 11 puncte procentuale în fața lui Trump în statul Michigan și câte două puncte în statele Arizona, Wisconsin și Nevada, în timp ce republicanul conduce cu patru puncte procentuale în Pennsylvania și cu două în Carolina de Nord. Cei doi candidați sunt la egalitate în Georgia.

Wisconsin este singurul stat în care Trump a redus din diferență, comparativ cu un sondaj precedent, în care candidatul democrat era încă președintele Joe Biden, înainte ca acesta să se retragă și rolul să fie preluat de Harris.

După un studiu similar al Bloomberg/Morning Consult din 1-5 iulie, Trump era în fața lui Biden în Pennsylvania cu șapte puncte procentuale, în Arizona, Nevada și Carolina de Nord cu trei, respectiv în Georgia, cu un punct.

Marjele de eroare ale ambelor sondaje în statele menționate sunt de 3-5 puncte procentuale.

(sursa foto: Kamala Harris/Facebook)

Rusia, a treia etapă de exerciții ale forțelor nucleare tactice

Rusia a început cea de-a treia etapă de exerciții ale forțelor sale nucleare tactice, a anunțat miercuri Ministerul Apărării de la Moscova, transmit Reuters și EFE.

“În conformitate cu decizia președintelui Federației Ruse, a început cea de-a treia etapă a exercițiului forțelor nucleare nestrategice”, a declarat Ministerul Apărării rus într-un comunicat publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.

Militari din districtele militare de Sud și Central se vor pregăti cu privire la modul de desfășurare de focoase false pentru sistemele operaționale și tactice de rachete Iskander-M și pentru mutarea lor pe ascuns la locurile de

lansare unde vor pregăti lansări simulate electronic, potrivit Ministerului Apărării rus. “Etapa actuală a exercițiului urmărește menținerea nivelului de pregătire a personalului și echipamentelor unităților pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare nestrategice ale Rusiei”, a spus ministerul.

Rusia a organizat prima etapă a exercițiilor în mai, iar aliatul său Belarus s-a alăturat etapei a doua în iunie.

Rusia susține că Statele Unite și aliații lor europeni împing lumea în pragul confruntării nucleare, oferind Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rus.

De când a trimis mii de militari în Ucraina, la 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia ar putea folosi arme nucleare pentru a se apăra în situații extreme, amintește Reuters.

(Agerpres)

Lasă un comentariu