Actele de stare civilă ale cetățenilor români, întocmite în străinătate de autoritățile locale competente, au putere doveditoare în țară numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române. Cetățeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în țară sau de la primirea din străinătate a certificatului ori extrasului de stare civilă, respectiv de la data dobândirii/redobândirii cetățeniei române, să solicite transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă în registrele de stare civilă române.
Cererile de transcriere se depun la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau la primăria unității administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României.
Neprezentarea certificatelor de stare civilă sau a extraselor eliberate de autoritățile străine pentru transcriere în registrele de stare civilă române în termenul prevăzut de lege constituie contravenție la regimul actelor de stare civilă și se sancționează cu amendă între 100 – 500 lei, a precizat Codruța SAVA, director general la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Mureș. Domnia sa a făcut, totodată, apel la cetățeni să își ducă la îndeplinire obligația ce le revine.