Publicația Time a desemnat traseul Via Transilvanica drept unul dintre cele mai atrăgătoare obiective turistice din lume: “Călătorii interesați de pădurile României și de ecoturism ar trebui să exploreze Via Transilvanica. Traseul se întinde peste șapte regiuni istorice, 10 județe și 12 situri UNESCO, fiind recunoscut pentru rolul său în dezvoltarea locală” se arată într-o postare pe pagina oficială a Ambasadei SUA la București. Cităm din Time:

“Călătorii curioși să descopere pădurile seculare ale României și ecoturismul acesteia ar trebui să pună ochii pe noua Via Transilvanica, un traseu ce traversează țara în diagonală de la Mănăstirea Putna din Bucovina până la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării. Inaugurat în octombrie 2022, traseul de drumeții, ciclism și călărie de 1.420 de kilometri, a fost fondat de ONG-ul român Tasuleasa Social pentru a revitaliza peste 400 de comunități străvechi, marginalizate de depopulare și constrângeri economice. Vizitatorii pot rezerva o cameră la un hotel sau la un han sau pot fi cazați în locuințele și parohiile localnicilor, unde mâncărurile gătite în casă sunt preparate cu produse din propriile gospodării. Reperele unice ale andezitului, sculptate de artiști, marchează fiecare kilometru al traseului, făcând din acesta una dintre cele mai mari exponate de sculptură în aer liber din lume. Unele borne se găsesc lângă locuri notabile, cum ar fi Cetatea Alba Carolina sau sate de basm săsești precum Biertan, unde abundă pensiuni tradiționale. Cuprinzând șapte regiuni istorice diverse din punct de vedere etnic din 10 județe, ca să nu mai vorbim de 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, Via Transilvanica a fost salutată de Europa Nostra pentru rolul său revoluționar în dezvoltarea locală durabilă, primind chiar două Premii pentru Patrimoniul European”.

De menționat că, în județul Mureș, traseul trece prin Brâncovenești, Ideciu de Jos, Solovăstru, Gurghiu, Hodac, Ibănești, Chiheriu de Jos, Eremitu, Sovata, Vânători, Saschiz, Apold, Albești, Sighișoara și Daneș, pe un traseu în lungime de 150 de kilometri.

(sursa și foto – facebook.com/bucharest.usembassy) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un răspuns