Aviația militară israeliană a lovit sâmbătă noaptea mai multe obiective ale grupării Hezbollah în nordul Libanului, după atacul cu rachetă de sâmbătă care a ucis 12 oameni, inclusiv copii, pe un teren de fotbal dintr-un sat de druzi din zona Înălțimilor Golan ocupate de Israel, transmite dpa.
Printre țintele loviturilor aeriene s-au aflat depozite de armament și infrastructuri de luptă, au comunicat duminică pe Telegram forțele armate israeliene, care au prezentat și înregistrări video cu riposta. Agenția citată nu a fost în măsură să verifice filmările respective.
Autoritățile israeliene au anunțat că lovitura cu rachetă atribuită grupării Hezbollah, susținute de Iran, a ucis sâmbătă 12 oameni, printre care și copii.
A fost cel mai sângeros atac împotriva Israelului de la începutul conflictului din Gaza.
ONU a cerut ambelor părți să manifeste reținere, în timp ce Statele Unite și-au reafirmat sprijinul pentru securitatea Israelului și împotriva “tuturor grupărilor teroriste susținute de Iran, inclusiv Hezbollah din Liban”.
Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al forțelor armate israeliene, a declarat presei la Majdal Shams, unde a lovit racheta lansată din nordul Libanului, că aceasta era – conform probelor criminalistice – de tipul Falaq-1, produsă în Iran.
Hezbollah a dezmințit orice implicare în atac, dar susține că atacurile împotriva Israelului după declanșarea conflictului din Gaza sunt o manifestare a solidarității cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, de asemenea susținută de Iran. (Agerpres)
Putin avertizează SUA
Președintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică Statele Unite că desfășurarea în Germania a unor rachete americane cu rază lungă de acțiune va determina Rusia să poziționeze arme similare la o distanță de la care să poată fi lovit Occidentul, transmite Reuters.
Washingtonul anunțase în 10 iulie că va desfășura pe teritoriul german rachete cu rază lungă de acțiune, începând din 2026, în cadrul pregătirilor pentru desfășurarea pe termen mai lung a unor rachete de croazieră SM-6 și Tomahawk, precum și a unora hipersonice aflate în curs de proiectare.
La Sankt Petersburg, de ziua marinei militare ruse, Putin le-a spus marinarilor din Rusia, China, Algeria și India prezenți la festivități că SUA riscă să declanșeze astfel o criză a rachetelor ca în perioada Războiului Rece.
“Timpul de zbor al unor astfel de rachete, care pe viitor ar putea fi echipate cu ogive nucleare, va fi de circa 10 minute”, a arătat liderul de la Kremlin. “Vom adopta măsuri similare de desfășurare, ținând cont de acțiunile Statelor Unite, ale sateliților acestora din Europa și din alte regiuni ale lumii”.
Rusia prezintă războiul declanșat în februarie 2022 împotriva Ucrainei ca pe o componentă a luptei istorice cu Occidentul, despre care Putin susține că a umilit Moscova după căderea Uniunii Sovietice, în 1991, încălcând sfera de influență rusă. Ucraina și Occidentul consideră că Putin s-a angajat în cucerirea de teritorii în stil imperial și s-au angajat să învingă Rusia, care în prezent controlează circa 18% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea ocupată din 2014.
Președintele rus vede teritoriile respective, care în trecut au aparținut Rusiei imperiale, ca făcând din nou parte din țara-mamă, care nu le va retroceda niciodată.
Unii diplomați ruși și americani afirmă că relațiile între țările lor sunt mai proaste chiar decât în timpul crizei rachetelor din Cuba, din 1962. Declarativ, atât Washingtonul, cât și Moscova cer reducerea tensiunilor, dar – observă Reuters – acționează în același timp în sensul escaladării.
“Situația de acum reamintește de evenimentele din timpul Războiului Rece legate desfășurarea de rachete americane Pershing cu rază medie de acțiune în Europa”, a spus Putin duminică. (Agerpres)