Careu sacru

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Santiago de..., reședința comunității autonome Galicia din nord-vestul Spaniei; își are originile în Altarul Sfântului Iacob, azi catedrala orașului, care este și destinația “Drumului lui Iacob”, un traseu de pelerinaj catolic important. 2) Munte în Podișul Anatoliei din Turcia, considerat locul biblic unde în timpul potopului ar fi ajuns arca lui Noe, amintit și în Coran - Imagine în somn. 3) Capitala Franței, cu Catedrala Notre-Dame, vizitată de 13 milioane de turiști anual sau Bazilica Sacré-Cceur, vizitată de 11 milioane de turiști - Oraș în Irlanda. 4) Sală principală, centrală, pentru primirea oaspeților în greaca veche - Dramaturg și regizor italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1997, autorul monologului “Prima minune a Pruncului Iisus” (Dario) - Iuda Iscarioteanul. 5) Inima lui Irod! - Cel mai vizitat loc de pelerinaj din lume, situat în sud-vestul Franței, locul unde, în apropierea unei grote, ar fi apărut Sfânta Maria. 6) Poet, dramaturg și editor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1948, autorul volumului de poezii “Călătoria magilor” (Thomas Stearns) - Puse în cuie! 7) Primii spini! - Actor francez, interpretul rolului principal în filmul “Pas tres catholique”, regizat de Tonie Marshall (Michel). 8) “Arca lui...”, biserică din Alba-Iulia, unică în România, un exemplu de arhitectură sacră și modernă în același timp - În port la un iconar! 9) Gravați pe margini! - Impresionant complex de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos; are 24 de mănăstiri construite pe piloni din piatră. 10) Capitala spirituală a Indiei, situată pe fluviul Gange; pelerinajul în jurul orașului durează 5 zile și presupune 105 opriri la locuri sfinte.

VERTICAL: 1) Vârful cel mai nord-vestic al Peninsulei Aupouri din Noua Zeelandă și cel mai important loc spiritual pentru maori; în tradiția maori este locul din care pleacă spiritele din această lume (2 cuv.). 2) Templu din Delphi, Grecia, considerat drept cel mai important și prestigios centru religios al Eladei; era închinat în principal zeului Apollo și avea înscris în pronaos dictonul “Cunoaște-te pe tine însuți!” (nom.) - Credincioșii, considerați în raport cu preotul. 3) Zeu al războiului la maori, rău și agitat, cunoscut mai ales în sudul Noii Zeelande - Orașul din Japonia care găzduiește cele mai sacre altare șintoiste din această țară. 4) Mănăstire din județul Hunedoara, devenită important loc de pelerinaj la mormântul Părintelui Arsenie Boca - Intrarea la mănăstire! 5) “Țara...”, regiunea geografică, istorică și etno-culturală din nord-vestul României, în care, în localitatea Săpânța, se află Cimitirul vesel, unic în țară (nom.) - Date în dotă! - Împărăția lui Dumnezeu. 6) Aripi de sfânt! - Miez de nafură! - Oraș turistic în golful Cadiz din provincia spaniolă Andaluzia, în care se află Castelul Lunii sau Capela San Juan Bautista. 7) Oraș în Portugalia, situat pe râul Douro, în care Biserica Sfântului Francisc a fost construită în anul 1425; este un monument de artă gotică cu decorațiuni în stil baroc la interior - În centru la Lens! 8) Prima femeie creată de Dumnezeu din coasta lui Adam - Localitate în Tanzania. 9) Al doilea cel mai important loc de pelerinaj din Franța, datorită sfintei sale din secolul al XIX-lea, Thérése Martin - Ieșirea din Tours! 10) Oraș în centrul Italiei, important centru turistic și religios, cunoscut mai ales ca loc de naștere al Sfântului Francisc de... - Loc plin de încântare și de fericire, unde, potrivit credințelor religioase, ar ajunge sufletele celor care respectă preceptele religiei.

Dicționar: PASS, ECUS, MARU, ROTA, UROA.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “La munte și la mare”, apărut în 20 iunie 2024: MOLDOVEANU, ALB, SEMENIC, RT, SIRIU, TO, EIMU, IR, PAS, ANINA, IAC, T, NAN, OI, P, LI, E, GER, CASIN, APENINI, TNE, GA, E, E, CAIS, RUCARBRAN, T, ANA, CARPATI.

Lasă un comentariu