* Majoritatea maghiarilor de peste hotare se declară fericiți
Maghiarii din afara Ungariei gândesc în termeni de familie și consideră transmiterea identității maghiare un aspect important în alegerea partenerului și creșterea copiilor – este una dintre concluziile studiului intitulat “Legături – Cercetarea familiei la maghiarii de peste hotare”, prezentat de realizatorii săi joi, la cea de-a 33-a Universității de la Bálványos, notează MTI.
Potrivit autorilor, maghiarii, indiferent dacă trăiesc în interiorul sau în afara Ungariei, au în general o atitudine pro-familie, majoritatea doresc să trăiască în căsnicie și să aibă copii – acest lucru nu s-a schimbat în ultimii cinci ani.
În context, s-a evidențiat faptul că nu numai procesele demografice – îmbătrânirea și declinul demografic – “presează” comunitățile maghiare din afara Ungariei, ci și asimilarea. Cu toate acestea, cercetarea a arătat că marea majoritate a maghiarilor de peste hotare se căsătoresc cu maghiari.
În privința perspectivelor de viitor, rezultatele cercetării arată că, în general, familiile maghiare își planifică viitorul pe pământul natal și favorizează viața în familie. El a subliniat că majoritatea participanților la sondaj s-au declarat fericiți.
“În țările occidentale, nivelul general de fericire a scăzut în ultimul deceniu, în special în rândul tinerilor. Aici, în Europa Centrală și de Est, însă, a crescut semnificativ în rândul tinerilor” – au conchis autorii studiului.
* În Europa trebuie construită o politică agrară centrată pe agricultori
În Europa trebuie construită o politică agrară centrată pe agricultori, nu se poate ca alții să decidă ce trebuie să facă fermierii, nu putem permite ca societatea agrară europeană să fie supusă presiunii ideologiei verzi – a declarat joi ministrul ungar al agriculturii, Nagy István, la Tușnad:
“Trebuie să ne facem vocea auzită mult mai mult în Uniunea Europeană” – a spus ministrul, în opinia căruia președinția ungară a UE este o oportunitate excelentă pentru acest lucru.
El a menționat că demonstrațiile fermierilor au arătat forța acestora, au reușit să atragă atenția europenilor că economia agrară a Uniunii nu poate fi distrusă prin obligarea producătorilor din statele membre să respecte o serie de standarde, în timp ce importul produselor ucrainene nu este restricționat.
Jakab István, președintele Asociației cercurilor și cooperativelor agricultorilor ungari (Magosz) și vicepreședinte al Parlamentului Ungar, a fost de părere că prin acordul verde european (European Green Deal) “fermierii europeni au fost complet paralizați”, dat fiind că s-au introdus prevederi imposibile de respectat, în timp ce piața a fost complet deschisă în fața produselor ucrainene. Factorii de decizie din UE vor un “muzeu al agriculturii europene” – a spus el, adăugând că este inacceptabil ca fermierii ucraineni să producă fără nicio constrângere și să-și importe produsele în UE în mod necontrolat, perturbând piața Uniunii.
Barna Tánczos, senator UDMR și fost ministru român al mediului, a declarat că agricultorii din Transilvania și Ținutul Secuiesc urmăresc cu optimism președinția ungară a UE. Uniunea s-a obișnuit să impună multe greutăți agricultorilor, care le suportă “ca un bun animal de povară”, dar protestele agricultorilor au pus capăt acestui lucru. Comunitatea agricultorilor este cel puțin la fel de importantă ca protecția mediului, acestea două trebuie armonizate, noua politică de mediu trebuie să dispună de un buget, iar agricultorii trebuie să fie despăgubiți pentru pierderile de producție.
El a anunțat că în timpul președinției ungare a UE, se va încerca întemeierea unei colaborări cu agricultorii europeni, prin urmare au fost invitate organizațiile agricultorilor din Europa în Ungaria, pentru a decide împreună ce să ceară Uniunii Europene.
Potrivit lui Barna Tánczos, comunitatea agricultorilor transilvăneni are de învățat din exemplul german, unde cunoștințele se transmit din generație în generație, exploatând totodată și oportunitățile oferite de progresul tehnologic. Cel mai important lucru este sprijinirea fermelor familiale, ceea ce necesită în continuare ajutorul guvernului ungar.
* Ungaria nu are intenția de a pune în aplicare pactul de migrație al UE
Ungaria nu are intenția de a pune în aplicare pactul de migrație al UE și caută aliați pentru a preveni introducerea acestuia în Europa – a declarat Bakondi György, consilier principal al prim-ministrului pe probleme de securitate internă, în cadrul unui eveniment organizat joi, la Bálványos: “Simplul fapt că cineva dorește să intre cu forța într-o țară cu ajutorul unor bande criminale îl exclude de la statutul de refugiat, conform prevederilor ONU. Refugiatul trebuie să coopereze în cea mai mare măsură cu autoritățile statului în cauză, trebuie să își dovedească identitatea și nu își poate permite în niciun caz folosirea violenței”.
El a subliniat că obiectivul planului Soros de a primi un milion de imigranți ilegali în Europa în fiecare an a fost deja atins anul trecut. Executanții planului Soros vor să impună cote obligatorii încă din 2015, din cauza supraîncărcării sistemelor italian și spaniol ei vor să distribuie migranții sosiți în acest țări între statele membre – a adăugat el.
Statele membre care nu doresc să îi primească vor trebui să plătească, iar introducerea “procedurii accelerate la frontieră”, stipulată în pact, ar obliga Ungaria să construiască tabere, adevărate ghetouri pentru migranți, capabile să găzduiască mii de persoane, care ar fi mult mai mari decât zonele de tranzit pentru care Ungaria a fost penalizată.
În acestea tabere ar trebui procesate în cel mult 35 de zile cererile celor care escaladează gardul și ale celor care ar fi trimiși în Ungaria din Europa de Vest. Iar dacă acest procedură nu are loc, persoana în cauză ar trebui lăsată în libertate – a explicat Bakondi György: “Constituția nu ne permite să primim în țară oameni pe baza deciziei altora”.
Există și alte state naționale care caută soluții care nu sunt identice cu pactul propus de UE, dar servesc viitorul cetățenilor europeni și securitatea familiilor, a adăugat oficialul: Spania plătește Marocului să nu lase să intre imigranți ilegali, Italia a înființat o tabără în Albania pentru migranții salvați din Marea Mediterană. Mai multe țări au încheiat acorduri cu Libia, Tunisia și Egipt, preferând să plătească pentru ca acestea din urmă să-i rețină pe migranți – a explicat consilierul principal.
Acesta a precizat că se caută o modalitate pentru a “evita pactul”, sperând în rezultatul alegerilor din 5 noiembrie, adică în realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, deoarece “o schimbare a politicii americane ar avea un impact și asupra politicii europene în materie de migrație”, notează sursa citată.
Sinteză de ILEANA SANDU